U fokusu

prodor crkvenih dogmi u ginekološke klinike u srbiji

Crkvom protiv žena

Crkvom protiv žena

Inicijativa grupe neimenovanih “liječnika vjernika” i svećenika Srpske pravoslavne crkve o zabrani pobačaja ponovo je pokrenula pitanje ograničavanja prava žene na slobodno odlučivanje o vlastitom zdravlju i tijelu. Sudeći po uglavnom nezainteresiranim reakcijama nadležnih, Zakon o prekidu trudnoće u zdravstvenim ustanovama iz 1995. godine zasad se neće prilagođavati idejama vjerskih fanatika.

Međutim, izgleda da izmjene zakona nisu ni potrebne – za prodor crkvenih dogmi u ginekološke klinike dovoljan je blagoslov direktora.

Tabloidi su ovih dana s društvenih mreža pokupili stari snimak oglasne ploče Kliničkog centra Srbije na kojoj stoji nalog Institutu za ginekologiju i porodništvo KCS iz veljače 2002. godine po kojem je Institut dužan pacijentici osigurati preporuku zdravstvenog radnika da može “obaviti razgovor sa svećenikom Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u Kliničkom centru Srbije”.

Svećenika nije teško naći – sjedi u Etičkom odboru KCS, zajedno s još devet liječnika  specijalista i jednim pravnikom. Sastav ovog stručnog tijela ažuriran je u svibnju 2013. godine, ali poneki stavrofor već godinama prisustvuje u odlučivanju o različitim dilemama vezanim za profesionalnu etiku, naučna istraživanja, medicinske oglede i klinička ispitivanja lijekova u Kliničkom centru Srbije. Prema Zakonu o prekidu trudnoće, etički odbor zdravstvene ustanove pita se i u slučajevima abortusa poslije navršenog dvadesetog tjedna trudnoće.

Naime, istom odlukom iz 2002. Klinički centar Srbije pokrenuo je inicijativu kod nadležnog Ministarstva kojom se tražila dopuna pravilnika o sastavu Etičkog odbora.

Najnovija afera pokazat će je li je Ministarstvo zdravlja usvojilo prijedlog KCS i pravilnikom pregazilo važeći Zakon o zdravstvenoj zaštiti – koji u članu 147 izričito kaže da se članovi etičkog odbora imenuju iz reda zaposlenih zdravstvenih radnika u zdravstvenoj ustanovi i građana sa završenim pravnim fakultetom.

U međuvremenu, zdravstvene ustanove same interpretiraju propise i odnose s vjerskim službenicima – Etički odbor KBC dr. Dragiša Mišović nema svećenika, kao ni KBC Bežanijska kosa, dok je sastav Etičkog odbora VMA možda vojna tajna ali su slavske liturgije javne.

Svjesni da će teško uspjeti u namjeri da ponovo nametnu pitanje dopuštenosti slobodnog odlučivanja o prekidu trudnoće, tajanstveni “liječnici vjernici” imaju i rezervni plan kako da ženama ograniče pristup stručnoj zdravstvenoj pomoći. Navodno, njihov prijedlog je da se uvede taksa na abortus – 60.000 dinara po prekidu trudnoće, uz prinudu žene da identificira oca koji će također biti obavezan platiti 60.000 dinara. Ukoliko žena “ne zna” tko je otac, kažnjenička taksa bi iznosila 180.000 dinara zbog “rizičnog socijalnog ponašanja”.

Sud časti Liječničke komore Srbije zasad šuti.