U fokusu

Netipična feministička junakinja

Crowdfunding kampanja za film ‘Majdine poze’

Crowdfunding kampanja za film ‘Majdine poze’

Promo

Kako bi se dovršio kratkometražni igrani film “Majdine poze” redateljice i scenaristice Dore Šustić pokrenuta je crowdfunding kampanja na platformi Indiegogo.

Film donosi realnu priču iz života žene koja je napustila svoj dom u potrazi za boljim poslom i budućnosti. Majda nije tipična feministička junakinja, ona je imigrantica i poziračica za aktove na satovima slikarstva koja je suočena s prvim znakovima starenja. “U filmu se radi o ženi izrazite nesigurnosti, žrtvi patrijarhalnog okruženja, film upozorava na opasnosti ideologije i sistema u kojem se kod djevojaka i žena i dalje njeguje taština, romantičnost, ovisnost o vezi ili braku te stigma “starih cura”, neudanih žena koje nisu majke, a već su dosegle menopauzu. Majda je produkt ideologije romanse. Ona je žena koja je čitav svoj život podredila svojemu tijelu, do te mjere da i zarađuje za život samoobjektificirajući se, pozirajući naga na satovima slikarstva”, kazala je autorica Dora Šustić

Film je nastao u suradnji sa snimateljem Abrahamom Josephom, a scenarij je pobijedio na festivalu hrvatskog kratkog filma Kratki na brzinu u svibnju 2016. godine. Film je češko-hrvatske produkcije, nastao u suradnji između poznate praške škole FAMU i zagrebačkog nagrađivanog produkcijskog studija Sekvenca. Polovica materijala je snimljena u studenom prošle godine, no kako bi se dovršio potrebno je sakupiti 6000 dolara. Tim je povodom pokrenuta crowdfunding kampanja na platformi Indiegogo. Sav prikupljeni novac bit će uložen u produkciju i post-produkciju filma, a potrebno je snimiti još pet scena koje će se uklopiti u postojeći materijal.

“Scenarij je inspiriran člankom Dragane Nikoletić kojeg sam pročitala u studenom 2015. u VICE Srbija, o beogradskim poziračima i poziračicama na akademiji. Portret beogradske poziračice Verice i njezine fotografije dojmile su me do te mjere da sam napisala kratki sinopsis i odlučila ju upoznati ako dođe do toga da razvijamo film. Skoro godinu dana kasnije, u rujnu 2016. susrela sam ju u Beogradu i provela s njom par dana, budući da je primarna ideja bila da Verica glumi u filmu, no na kraju je njezin karakter poslužio kao šablona za formiranje lika protagonistice Majde. Na neki način je stoga film moja posveta Verici i velika zahvala”, dodala je Šustić.