U fokusu

akcije protiv zabrane pobačaja

#crveniotpor u Hrvatskoj: Ne damo svoje živote i slobodu!

#crveniotpor u Hrvatskoj: Ne damo svoje živote i slobodu!

Obrani pravo na izbor/Facebook

“Crkva i država u ratu protiv žena”, “Zabrana pobačaja osuđuje žene na smrt”, “Legalan i dostupan pobačaj”, “Zahtijevamo besplatan pobačaj”, neke su od poruka niza akcija koje su se danas održale u znak prosvjeda protiv hodova za zabranu pobačaja u Zagrebu i Zadru. U sklopu akcije #crveniotpor, na koju je pozvala Platforma za reproduktivna prava, podršku pravu na pobačaj dali su i ljudi iz Splita, Korčule, Dubrovnika, Istre, ostalih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva tako što su izašli na ulicu u crvenom i označili svoje prozore i brojna mjesta u gradu. Fotografije su objavljivane na stranici Platforme.

{slika}

Glavna poruka akcije #crveniotpor, koja je ime dobila zbog crvene boje krvi kojom je izboreno pravo na pobačaj, bila je: “Ako se ne odupremo, zgazit će nas”.

{slika}

{slika}

“Ulicama naših gradova, davno oslobođenih od fašističkih ideja, već četvrtu godinu “miroljubivo hodaju” oni koji te ideje žele rehabilitirati. Pobornice i pobornici prisilnog rađanja. Nema ničeg miroljubivog u političkom pritisku za zabranu pobačaja na dan izborne šutnje. Nema ničeg miroljubivog u onima koji mlade koji im pokažu otpor nazivaju spodobama, prijete im, prijavljuju ih policiji. Nema ničeg miroljubivog u pjesmi Marka Perkovića Thompsona, apologeta ustaškog režima, pod čijim su prvim bijelim poljem žene koje su pobacile – strijeljane”, napisale su u pozivu na Crveni otpor aktivistkinje.

Jednu skupinu aktivistkinja, koje su stale pred tzv. Hod za život u Zagrebu, policija je privela i protiv njih je pokrenut prekršajni postupak. Stale su pred hodače u krvavim spavaćicama braneći svoje pravo na život i slobodu, čime su omele Hod, dio čijeg programa je bio i Marko Perković Thompson i kojem je cilj zabraniti pobačaj u Hrvatskoj. Video ove akcije dostupan je ovdje

{slika}

Riječima akcije #crveniotpor: “Pokažite otpor, pokažite crveni otpor – pokažite da ne odustajete od pravednije vizije svijeta za sve. Jer odustajanje – nije opcija!”.

{slika}

{slika}

Platforma za reproduktivna prava u petak je, osim poziva na #crveniotpor, poručila kako od Vlade zahtijeva da predloži, od Hrvatskog sabora da usvoji, a od nadležnog Ministarstva zdravstva da provodi –zakon o pobačaju koji, prije svega, propisuje: javno financirana i dostupna kontracepcijska sredstva, znanstveno utemeljenu seksualnu edukaciju, besplatan pobačaj, pravo na informiranu odluku bez savjetovanja, perioda čekanja i komisija, pravo odabira metode pobačaja, pravo na sterilizaciju na temelju informirane odluke, financijske kazne za one koji se ogluše na odredbe zakona.

{slika}

{slika}

Dodatno, Platforma je upozorila na ključni problem u dostupnosti pobačaja: tzv. priziv savjesti, odnosno uskraćivanje skrbi ginekologa_inja, drugog medicinskog osoblja i farmaceuta_kinja. Iz Platforme zahtijevaju ukidanje ovog instituta kroz izmjene svih zakona i podzakonskih akata kojima je reguliran. “U Hrvatskoj 2019. svatko, pod bilo kojim uvjetima, može uložiti prigovor savjesti. Posljedice snose jedino pacijentice. Pokazalo se da regulacija tzv. priziva savjesti u praksi ne funkcionira – prizivu savjesti jednostavno nema mjesta u medicini, a nema ni u zakonu o pobačaju. ‘Priziv savjesti’ treba ukinuti i izbrisati iz zakona jer predstavlja zlouporabu moći privilegirane manjine koja koristi svoj položaj da bi ženama odrekla pravo na slobodno odlučivanje o rađanju”, zaključuju aktivistkinje Platforme.