U fokusu

1. prosinca

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Svake godine 1. prosinca obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

Da se obilježava već 21 godinu s ciljem usmjeravanja pažnje svih stanovnica/ka Zemlje prema AIDS-u kao vodećoj globalnoj prijetnji. Od tada pa do danas ovom kampanjom obuhvaćene su različite teme i ciljne skupine ljudi, a Svjetski dan borbe protiv AIDS-a se obilježava u gotovo svim državama svijeta.

Od trenutka zaraze HIV-om do nastupa AIDS-a prođe u prosjeku 10-ak godina.
Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu živi 35 milijuna ljudi zaraženih HIV-om, od toga 3,2 milijuna djece i adolescenata/ica. U 2013. godini zabilježeno je oko 2 milijuna novozaraženih, a 1,5 milijuna je umrlo od AIDS-a.

Naglasak ovogodišnje kampanje je na poboljšanju svih mjera prevencije i liječenja HIV/AIDS-a, a sloganom ‘Popunite prazninu’ poziva se na unaprjeđenje mjera zaštite u raznim područjima ljudskog djelovanja – znanju, edukaciji, liječenju, istraživanju i zaštiti ljudskih prava. Uz obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, u Zagrebu će se u ponedjeljak u sklopu Centra za promicanje zdravlja “Živjeti zdravo” HZJZ-a (Rockefellerova 12) otvoriti Centar za promicanje spolnog zdravlja te obilježiti 10 godina rada mreže centara za dobrovoljno, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV.