U fokusu

'u ime obitelji' predaju potpise za referendum

Današnja parada je razlog da se sutra svi/e pridružite Povorci ponosa!

Današnja parada je razlog da se sutra svi/e pridružite Povorci ponosa!

Inicijativa U ime obitelji predat će oko 14 sati predstavnicima/ama Hrvatskoga sabora, zahtjev za raspisivanje referenduma sa 749.316 potpisa birača/ica, koji/e traže raspisivanje državnog referenduma s pitanjem: “Jeste li za to da u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?”.

Predstavnike/ice inicijative primit će predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Predstavnici/e svih županijskih koordinacija Građanske inicijative U ime obitelji i jedan dio volontera i volonterki okupit će se na Zrinjevcu i oko 13 sati krenuti prema Trgu sv. Marka, gdje će se prilikom predaje potpisa Organizacijski odbor kratko obratiti svima nazočnima.

Iduće pitanje koje se nameće samo od sebe jest – što i kako dalje. Naime, već smo pisali kako se vladajući oštro protive referendumu kojem je cilj ograničiti ljudska prava manjine koja većina već ima, dok oporba zdušno priželjkuje raspisivanje referenduma kako bi skupljali jeftine političke bodove. Pogotovo u vremenu kada je svako druga riječ koja izlazi iz Karamarkovih usta “prijevremeni parlamentarni izbori”.

Štoviše, ovakav raskorak u tumačenju zakona i Ustava Republike Hrvatske mogao bi dovesti do ustavne krize, upozoravaju stručnjaci. Dok vladajući i brojne organizacije civilnog društva upozoravaju na neustavni karakter referendumskog pitanja, Ustavni sud se pak ne slaže s njima.

“U ovoj formi ne može izravno ući u Ustav. Dakle, morat će se donijeti tehnički ustavni zakon o promjeni Ustava, u  tom smislu će saborski zastupnici morati glasati, ali odluka je obvezujuća, oni moraju poštovati volju građana”, objasnila je Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo riječkog Pravnog fakulteta i članica Odbora za Ustav.

Podsjetimo, iza inicijativa U ime obitelji stoje zapravo tri imućne varaždinske obitelji izrazito konzervativnih, katoličkih uvjerenja, koja očito žele nametnuti i ostatku građana i građanki ove zemlje. Njihova dobra umreženost i organizacija te golema financijska sredstva, čije se porijeklo ne zna, rezultirali su zahtjevom za referendum o braku.