U fokusu

prosvjed protiv novog pravilnika

Demonstrativno spalili svoje znanstvene radove

Demonstrativno spalili svoje znanstvene radove

Šestero članova i članica hrvatske akademske i znanstvene zajednice spalilo je danas ispred zgrade MZOS-a na zagrebačkim Sveticama svoje znanstvene radove u znak prosvjeda protiv, kako kažu, velikog zla koje je dana stupilo na snagu – Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena znanja.

“Odredbama tog pravilnika većini je znanstvenika i znanstvenica u Hrvatskoj preporučeno da je većina onoga što su do sada radili krivo, da većinu onog što smo radili možemo baciti u smeće. Tekstovi i istraživanja u koje smo mi uložili svoje vrijeme, znanje i talent, a Republika Hrvatska negdje između 56.000 i 560.000 kuna poreznih obveznika i obveznica po znanstvenom radu – sve je to iznenada, u veljači 2013. postalo nedovoljno vrijedno da bi se ocjenjivalo pri našem napredovanju u znanstvenim zvanjima”, poručili su.

Traže da se smjesta obustavi promjena pravilnika i da Nacionalno vijeće za znanost RH, koje je pravilnik i donijelo, za svoje ‘štetne, pogrešne i nekompetentne postupke odgovara svome osnivaču, Saboru RH’.