U fokusu

Prostesti su se proširili na 30 mjesta i gradova

Deseti protest 1od5 miliona diljem Srbije!

Deseti protest 1od5 miliona diljem Srbije!

1od5miliona Facebook

Diljem Srbije ovaj je vikend održano deseto, jubilarno, protestno okupljanje 1od5miliona

U Beogradu je okupljanje počelo ispred Filozofskog fakulteta. Na skupu se okupljenima obratio pisac Marko Vidojković koji je istaknuo da su građani i građanke Srbije taoci predsjednika Aleksandra Vučića i apelirao je da se popišu kaznena dijela trenutne Vlasti. 

“Najbolji student u istoriji Pravnog fakulteta u Beogradu, Aleksandar Vučić, šeta se po Srbiji i priča kako je sve fenomenalno. Ide okolo i objašnjava kako je sve super, da gasi Srbiju koja se upalila”, rekao je Vidojković te dodao: “Gde god se okrenemo je kriminal, zločin i nepravda. Crna knjiga ove vlasti imaće hiljade i hiljade strana!

Nakon početnog obraćanja građani i građanke su se uputili u šetnju ulicama Vasinom, Makedonskom, Svetogorskom i Takovskom do zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) gdje su uzvikivali “Izlazite napolje” i “Vučiću, lopove”. Na zgradu su nalijepili mnoštvo naljepnica s pozivima djelatnicima i djelatnicama RTS-a da ‘izađu na ulice’. 

Zatim se šetnja nastavila do zgrade Vlade Srbije. “Dobro jutro, Srbijo. Nama sada sve više sviće. Mogu da nam prete, zastrašuju nas, ali mi se ne damo. Predsedniče, sa ovim narodom ne smete više da se šalite. Imamo samo još jedno da poručimo: Ustala je Srbija, nema više stajanja. Ovo je naša zemlja, naši ljudi. Nas je ipak više. Vidimo se sledeće subote u 18h na platou“, poručila je okupljenima Jelena Anasonović, jedna od organizatorica prosvjeda.

Osim u Beogradu, u petak i subotu se protestiralo i u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Čačku, Nišu, Pančevu, Užicama, Kruševcu, Valjevu i Vranju, Gornjem Milanovcu i drugim gradovima te po prvi put u Subotici. 

Povod ovom prosvjedu je dokument “Sporazum sa narodom” koji su u srijedu potpisali predstavnici/e dijela opozicije koji je nastao kao odgovor na zahtjeve koje su s beogradske govornice 19. siječnja uputili opoziciji predstavnici/e inicijative #1od5miliona. U dokumentu opozicija garantira da će nastaviti borbu za poštene izbore i slobodne medije te da neće sudjelovati u radu skupština u kojima su ukinuta demokratska načela. 

Do sada je na protestima zatražena ostavka Vučića i vladajuće Srpske napredne stranke, zahtijevani su pošteni i slobodni izbori te objavljivanje plana za rješavanje pitanja Kosova i prestanak ‘nasilja u porastu’. Uz ostavke u Vladi, ovog su puta zahtijevane ostavke direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića te ministra policije Nebojše Stefanovića.

Prvi prosvjed protiv nasilja pod nazivom “Stop krvavim košuljama” održan je 30. studenog prošle godine u Kruševcu zbog napada na lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista. Od 8. prosinca svaki se tjedan organiziraju prosvjedi u Beogradu, a u prošlih devet tjedana protesti su se proširili na više od 30 gradova i mjesta u Srbiji.