U fokusu

neargumentirana ideja

DIP odbio zahtjev ‘U ime obitelji’

DIP odbio zahtjev ‘U ime obitelji’

Državno izborno povjerenstvo (DIP) odbilo je zahtjev udruge U ime obitelji da Udruzi GONG uskrati pravo promatranja izbora za Europski parlament.

“Navodi iz Vašeg dopisa o nepristranosti udruge GONG, nisu zakonom predviđeni razlozi temeljem kojih bi se toj udruzi moglo uskratiti pravo na promatranje izbora”, odgovorio je DIP udruzi U ime obitelji, prenosi Civilnodruštvo.hr.

Iako svjesna da GONG s 29 prijavljenih promatrača i promatračica nema mogućnost značajnije utjecati na kvalitetan nadzor provedbe izbora, udruga U ime obitelji upozorila je DIP kako je GONG prilikom referenduma o braku djelovao kao aktivistička udruga, suprotno ciljevima djelovanja s kojima se predstavlja u javnosti.

Stoga je od DIP-a zatražila da GONG-u uskrati pravo promatranja izbora kao nepristranom promatraču te ih, ‘ako tako smatra prikladnim, uputi na promatranje izbora u svojstvu promatrača vladajućih stranaka – SDP-a i HNS-a’.

DIP se u odgovoru poziva na zakonski propisanu obvezu da dozvoli promatranje svim udrugama koje su registrirane kao udruge koje djeluju na području nezavisnog promatranja izbornih postupaka i/ili promicanja ljudskih i građanskih prava.

Državno izborno povjerenstvo je u zakonom predviđenom roku zaprimio GONG-ov zahtjev za promatranje izbora sa svim potrebnim prilozima, te donio rješenje kojim se toj udruzi dozvoljava promatranje provedbe izbora za Europski parlament, navodi DIP.

DIP napominje da su svi promatrači i promatračice, bez obzira je li ih odredila udruga ili politička stranka ili druga ovlaštena osoba, dužni poštovati obveze promatrača utvrđene Pravilima kojima se uređuju prava i obveze promatrača.

Promatrač ili promatračica koji/a utječe na birače i biračice ili na drugi način povrijedi Pravila i etička načela koja se odnose na promatrače/ice, bit će udaljen s biračkog mjesta, poručuje DIP.