U fokusu

preuzmi kontrolu nad tehnologijom

DiscoTech: Slavimo žene tehnologije!

DiscoTech: Slavimo žene tehnologije!

DiscoTech je naziv završnog događaja u okviru 16 dana aktivizma i kampanje “Preuzmi kontrolu nad tehnologijom” koji je održan u ponedjeljak (9. prosinca) u klubu Nostalgija u Sarajevu, u organizaciji One World platform for Southeast Europe (OWPSEE) i portala zenskaposla.ba.

Gosti i gošće DiscoTech-a su imale priliku vidjeti i čuti  sedam sjajnih žena uspješnih u svijetu tehnologije; Valentina Pellizzer direktorica Fondacije OWPSEE, Amila Akagić asistentica na ETF-u, Hana Ćurak studentica, Amina Kadrić (doIT),  gošća iz Hrvatske Karmela Gajdek sa sestrinskog portala Libela.org i jednim od vodećeih te vrste u Hrvatskoj te gošće iz Srbije Milena Vasić i Dragana Stojanović (Žene sa interneta). Upravo su  one  djevojke i žene iz BiH i regije koje koriste informacijsko –  komunikacijske tehnologije (IKT) unutar svojih poslovnih sfera i sfera interesa.

Na samom uvodu direktorica Fondacije OWPSEE, podsjetila se i na druge osnivačice našeg portala ženskaposla.ba:, Amila Topčagić, Leila Šeper, Hana Kevilj i Krystyna Žukowska. Također je nagovijestila osnivanje  prvog Hack kluba u Sarajevu.

Amila Akagić je asistentica na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu.  2007. godine je bila u Japanu na postdiplomskom studiju gdje je i magistrirala. Sa 18 godina je osnovala udruženje Linux korisnika/ca u BiH. “U Japanu 4% je studentica, a u našoj zemlji između 40 i 50% koje završavaju tehničke fakultete,” kazala je prilikom svog predstavljanja.

Hana Ćurak je studentica Fakulteta političkih nauka na SSST-u. Govorila je o svojoj ideji “Birokratica” koju je predstavila na ovogodišnjem Innovation Lab-u. Ovom idejom je željela napraviti aplikaciju na internetu kojom bi olakšala građanima/kama komplikacije prilikom traženja dokumenata, odnosno u sferi bh. birokracije.

Karmela Gajdek, jedna od urednica Libela.org, na Disco Techu je rekla da se sada nalazimo u četvtom valu feminizma, jer svi/e smo online, koristimo internet, tehnološki smo obrazovane, žene se umrežavaju, pišu blogove, uređuju internet portale. “U Hrvatskoj su u mainstream žene slabije zastupljene,” navela je Gajdek. Uglavnom, o ženama se izražava na seksistički način, prepuno je rodnih stereotipa, a istraživanje najčitanjih dnevnih novina u Hrvatskoj pokazalo je da se za ženski rod najčešće koriste termini – ‘lijepa’, ‘senzualna’ i ‘sexy’.

Amina Kadrić  završila je Sarajevsku školu za nauku i tehnologiju u Sarajevu, odnosno magistrirala informacijske sisteme na istoj. Ona je istakla prednosti IT svijeta koje se tiču fleksibilnosti u radnom vremenu, profesionalizmu i zdravom odnosu između inžinjera/ki te da su u toku sa novim tehnologijama. Također, radi u udruženju doIT, koje stoji iza inicijativa Monitor mržnje i Fiskalni monitor.

Na kraju su nam se predstavile i Žene sa interneta, Milena Vasić i Dragana Stojanović koje su govorile o prepoznavanju rodno zasnovanog govora mržnje i online aktivizmu. Žene sa interneta su kolektiv pokrenut od strane devet žena krajem prosinca 2012. Govorile su o cyberbullyingu, odnosno o slučaju Amande Todd iz Kanade, kao i o Vanji Hadžović službenici Vlade Srbije. Jedno od njihovih najvećih postignuća, kako su nam rekle, jest inicijativa lobiranja za za  promjenu Facebook politike prema prikazivanju rodno zasnovanog nasilja na ovoj društvenoj mreži. (Radi se o inicijativi Otvoreno pismo Facebooku, čije smo i same potpisnice, navodi portal zenskaposla.ba)

 

Do idućih 16 dana aktivizma, dame osvajajte tehnologiju. Preuzmite kontrolu nad tehnologijom!