U fokusu

#distractinglysexy

Diskrminacija žena u znanosti: Nobelovac bio prisiljen dati otkaz zbog seksističke izjave

Diskrminacija žena u znanosti: Nobelovac bio prisiljen dati otkaz zbog seksističke izjave

Nakon seksističke izjave kako ženama nije mjesto u znanosti ‘jer samo se muškarci u laboratorijima zaljubljuju u njih’, Nobelovac Tim Hunt dao je ostavku na svoju profesorsku poziciju na prestižnom londonskom koledžu UCL početkom tjedna.

“Ako ste muškarac i radite u laboratoriju sa ženama, tri su stvari koje će se dogoditi. Zaljubit ćete se u njih, one će se zaljubiti u vas te ako kritizirate njihov rad, one će plakati. Naravno, sve to će vas omesti u radu pa je najbolje zaključiti da ženama nije mjesto u laboratoriju”, izjavio je ovaj biokemičar na Svjetskoj konferenciji znanstvenog novinarstva u Seoulu u Južnoj Koreji još jednom potvrdivši svoju reputaciju seksista.

Unatoč ostavci pod pritiskom znanstvene javnosti, Hunt je izazvao lavinu reakcija na društvenim mrežama. Naime, znanstvenice diljem svijeta počele su objavljivati svoje fotografije na radnim mjestima uz hashtag #distractinglysexy. Tako su na Twitteru objavljene slike arheologinja u blatu, liječnica koje se bore protiv ebole, kemičarki za mikroskopima, itd. Gotovo svaki njihov komentar bio je napunjen dozom ironije ‘jer srećom imaju zaštitne maske pa se njihove kolege ne mogu zaljubiti u njih’ ili ‘danas su radni dan preživjele bez plakanja’.

Hunt, koji se naknadno ispričao riječima da je ‘bio glup izjaviti nešto takvo ispred medija’ jasno dajući do znanja kako se ne kaje i nije mu žao zbog svog seksizma.

Muškarci još uvijek prednjače u tzv. STEM polju rada (science, technology, engineering, mathematics, tj. znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika). No nije riječ ni o kakvoj urođenoj sklonosti prema tehnologiji, jer istraživanja pokazuju da se interes za znanost očituje već u ranom djetinjstvu neovisno o spolu, rasi ili etničkom porijeklu.

Iako djevojčice u školama slušaju više matematičkih predmeta i dobivaju bolje ocjene od dječaka, u formativnim godinama mladim djevojkama se sugerira kako su one bolje u društveno humanističkim područjima, dok se mladiće ‘gura’ u profitna zanimanja – u znanost i IT.

Osim što se malo žena uopće odluči baviti takozvanim muškim poslovima, seksizam u industrijama vezanim uz znanost, tehnologiju i matematiku već desetljećima navodi žene na promjene karijere. Prema Harvardovoj studiji, čak 41 posto žena napušta industriju nakon 10 godina rada, za razliku od samo 17 posto muškaraca. Kao razlog daju objašnjenje da karijere njihovih kolega konstantno napreduju, dok njihove stagniraju. Vrijeme je da dekonstruiramo rodne predrasude i stereotipe do kraja i krenemo zajedno graditi pravedniji svijet.