U fokusu

neprofitna organizacija koja djecu uči o društvenoj pravdi

Djeca diljem SAD-a pišu knjige o svojim heroinama

Djeca diljem SAD-a pišu knjige o svojim heroinama

Pixabay/Ilustracija

U vremenu u kojem se čini da su sve vijesti beskrajan krug priča o poznatim muškarcima koji zlostavljaju žene, jedna inicijativa potiče djecu da pišu priče o snažnim ženama. National Youth Foundation, mala neprofitna organizacija osnovana prošlog ožujka u Pennsylvaniji od strane triju žena, s ciljem poboljšanja pismenosti i obrazovanja djece o socijalnoj pravdi, organizira natjecanje u pisanju knjiga za djecu. Prvi takav projekt bavio se temom tolerancije, a tema ovogodišnjeg natjecanja su lokalne heroine – koju djeca mogu interpretirati na slobodan način. Tako je jedna djevojka iz Philadelphije napisala knjigu o Lady B, jednoj od prvih žena koja se profesionalno bavila rap muzikom. Druga učenica iz Wyominga je intervjuirala Gillette Mayor Louise Carter-King, prvu gradonačelnicu grada u kojem živi.

“Zbog aktualnih vijesti o seksualnom zlostavljanju, mislim da je pravo vrijeme za ovakvu tematiku,” rekla je Sophia Hanson,  jedna od suosnivačica organizacije. “Ovo su teška vremena za odgoj djevojaka,” nadodala je Hanson, koja je i sama majka dviju djevojčica. “Mislim da u današnjem društvu vlada fundamentalno nepoštovanje prema ženama – žene nisu cijenjene za svoj rad te se na njih gleda kao na objekte. Učenice/i koje/i pišu ove knjige će naučiti cijeniti žene.”

Hanson je, zajedno sa suosnivačicama Jamee Joppy i Carolyn Crawford, organizirala prvo natjecanje prošle godine, nakon što je Scholastic prekinuo nacionalno natjecanje u pisanju knjiga koje se organiziralo 30 godina. Hanson, koja je pomagala djeci koja su sudjelovala u tom natjecanju i čije su se kćeri isto natjecale, vidjela je veliki gubitak nakon tog prekida.

Uz natjecanje, organizacija vodi radionice pisanja za djecu iz siromašnih obitelji, u kojima se  učenicima/ama pomaže u pisanju i objavi knjiga. Organizacija djeluje na volonterskoj bazi te se oslanja na donacije iz zajednice. “Želimo promovirati različitost i jednakost preko dječjeg pisanja,” kaže Hanson. “Djeca imaju slobodu da stvaraju priče o tome kako svijet učiniti tolerantnijim mjestom te uče kako biti aktivni/e u svojim zajednicama.”

Hanson i suradnice su se odlučile usredotočiti na snažne žene jer vjeruju da uspjesi mnogih žena nisu prepoznati u društvu. Hanson se prisjetila kako je poslala svoje kćeri u knjižnicu jednog Ivy League sveučilišta da pronađu biografske knjige o ženama. Jedine dvije knjige koje su našle su bile biografije o Harriet Tubman i kraljici Viktoriji. Prema jednoj analizi iz 2015. godine o povijesnim knjigama, Slate je ustanovio da je 70% napisanih biografija o muškarcima. “Kako ustrajati prema nečemu ako nikad to niste vidjeli? Ne znate da to postoji,” komentirala je Hanson. “Dok za žene postoji samo jedan standard o kojem se čita, za muškarce postoji mnogo toga više.”

Tematika o lokalnim heroinama je osobito zainteresirala dvije učiteljice, čiji učenici/e sudjeluju u natjecanju. Obje komentiraju kako djeca najčešće govore o poznatim osobama kada ih se pita da imenuju uspješne žene. “Ova je inicijativa izuzetno važna jer moramo potaknuti djevojke da pišu utjecajna djela o snažnim ženama u zajednici,” rekla je Maggie Unterseher, osnovnoškolska knjižničarka iz Wyominga.

Sandrien De Brujuin, imigrantkinja iz Nizozemske, komentirala je kako je samo sudjelovanje u natjecanju velika stvar za njezinu kćer Carlijn, koja se mučila s pisanjem i čitanjem engleskog nakon što su se doselili u SAD. Prošlu jesen, dok je pisala za natjecanje, na njenim vratima se moglo pročitati: “Pišem knjigu, ne ulazite!”

Djeca koja se natječu morala su do početka siječnja napisati i ilustrirati knjigu od dvadesetak stranica o ženi kojoj se dive. Pobjednik/ica, koji/a će se znati u ožujku, dobiti će nagradu od 500 dolara, a pobjednička knjiga će se objaviti i donirati knjižnicama i školama diljem zemlje. 

Prevela i prilagodila: Morana Novak