U fokusu

umjetnički projekt koji želi potaknuti zajedništvo

Djeca se klackala na čeličnoj ogradi koja odvaja Meksiko i SAD

Djeca se klackala na čeličnoj ogradi koja odvaja Meksiko i SAD

Youtube screenshot

Na ogradi koja odvaja El Paso i Juarez ovog vikenda osvanula je roza klackalica na kojoj su se igrala djeca s obje strane granice. Projekt koji je bio senzacija diljem društvenih mreža, rad je arhitektonskog studija Rael San Fratello

Projekt je nastajao deset godina, a inspiriran je ‘Secure Fence Act’ legislativom koja je 2006. godine omogućila izgradnju i sufinanciranje zida duž granice SAD-a i Meksika dugačkog 1,125 kilometara.

Instalacija, koja je na ogradi osvanula za vikend, se sastoji od tri ružičaste klackalice koje su instalirane na ogradi kako bi osobe s obje strane granica vidjeli jedni druge.  

“Granica je žarište odnosa SAD-a i Meksika, a izgradnje zidova prekidaju te odnose. Zid i nesretna politika zida, ne samo da razdvaja zemlje, razdvaja regije, gradove, susjede, obitelji, i sve češće – djecu od roditelja”, kazao je San Fratello u e-mailu za Artnet.

Instalacija koja je trajala oko pola sata, okupila je obitelji s obje strane granice. 

“Sve je dizajnirano unaprijed kako bi se postavilo brzo. Dio koji je pridržavao klackalicu bio je napravljen da momentalno ‘sjedne’ na graničnu ogradu. Oduševljeni smo odazivom i uzbuđeni vidjeti djecu koja se zabavljaju”, dodao je San Fratello. 

“Umjetnost je tako snažan kotač promjene”, napisao je Izbjeglički i migrantski centar za edukaciju i pravne poslove (RAICES) na Twitteru. 

Donald Trump planira izgraditi granični zid između SAD-a i Meksika. Štoviše, to je središnja točka njegove predsjedničke kampanje iz 2016. godine. Zbog toga je početkom godine došlo i do djelomičnog prestanka rada vladajućih na 35 dana (demokrati odbili dati sredstava za taj čin), a Trump je u veljači to pitanje proglasio nacionalnim izvanrednim stanjem. Nakon mjeseci pravnih izazova, Vrhovni sud je prošli tjedan glasao u korist Trumpa, dopustivši mu korištenje 2.5 milijarde dolara iz Pentagona za rad na ‘SAD – Mexico’ granici.