U fokusu

Eurospki izbori u svibnju 2014.

DJELUJ. BIRAJ. UTJEČI.

DJELUJ. BIRAJ. UTJEČI.

Europski parlament ovog je tjedna pokrenuo informativnu kampanju za izbore koji će se održati 2014. godine. Slogan kampanje je Djeluj. Biraj. Utječi. U prvom dijelu kampanja će istaknuti pet ključnih tema – gospodarstvo, radna mjesta, kvalitetu života, novac i EU u svijetu – na nizu interaktivnih događanja u europskim gradovima dok će se u veljači fokusirat na izbore za Europski parlament koji se održavaju od 22. – 25. svibnja. Nakon izbora, kampanja se nastavlja i usredotočit će se na novoizabrani Europski parlament, izbor sljedećeg predsjednika ili predsjednice Europske komisije i inauguraciju nove Komisije. Logo s riječima DJELUJ. BIRAJ. UTJEČI. naglašava da EU birači/ce mogu ostvariti svoju moć kroz glasačke kutije, kako bi odredili budućnost Europe.

Europski parlament jedino je neposredno izabrano tijelo EU-a i jedna od najvećih demokratskih institucija te vrste u svijetu. Ukupno 766 zastupnika/ca u Parlamentu zastupa 500 milijuna građana/ki EU-a. Biraju ih birači/ce iz 28 država članica jednom svakih pet godina. Iz Hrvatske se u Europski parlament bira 12 zastupnika/ca. 

Većina zakona danas se donose na EU razini, što daje Europskom parlamentu jednako snažnu ulogu kao bilo kojem nacionalnom parlamentu. Birači stoga trebaju znati koje se odluke donose u Bruxellesu (ili Strasbourgu) i kako mogu utjecati na te odluke. 

{slika} Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene  koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu sa Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije.