U fokusu

Održana besplatna radionica programiranja za žene i djevojke

Djevojke i žene na radionici Rails Girls Zagreb isprogramirale svoju prvu web aplikaciju

Djevojke i žene na radionici Rails Girls Zagreb isprogramirale svoju prvu web aplikaciju

Besplatna radionica programiranja u Rubyju, ‘Rails Girls’, održala se u petak i subotu, 19. i 20. listopada u Zagrebu u prostorima Hrvatske gospodarske komore. Okupila je više od 50 izrazito zainteresiranih sudionica i sudionika s različitim stupnjem predznanja. Cilj događanja je pomoći ženama pružanjem alata za bolje razumijevanje tehnologije kroz Ruby on Rails, framework otvorenog koda za izradu web stranica i aplikacija, te ohrabrivanju žena na razvoj svoje prve web aplikacije. Na radionici su većinom sudjelovale studentice, grafičke dizajnerice, profesorice srednjih škola i fakulteta, ali i ostale sudionice koje na radionicu gledaju kao na odličan uvod u programiranje. Mnoge su u svojim prijavama navele kako su svjesne velike količine dostupnih materijala i resursa no uz potporu kvalitetnih mentora i mentorica proces shvaćanja razvoja aplikacija, a i različitih tehnologija ide puno brže i jednostavnije. Osim znanja i praktične primjene naučenog, djevojke i žene pohvalile su inicijativu kao sjajan način upoznavanja s ostalim djevojkama koje dijele slične interese.

“Izbor 50-ak sudionica i sudionika koje smo mogli primiti je bio iznimno težak s obzirom na to da se konačan broj prijava popeo na 415. Tijekom cijele radionice sudjelovalo je 16 mentora odnosno mentorica koji su bili oduševljeni motivacijom djevojaka. Zaista smo zadovoljni s odrađenim te smo primili niz prijedloga koje ćemo pokušati uvažiti kako bismo organizirali još radionica. Jedan od naših mentora je ovom prilikom stigao i iz Finske te je time stigla i međunarodna potpora našoj organizaciji. Svakako se zahvaljujem i ostalim kolegicama i kolegama koji su uložili svoje slobodno vrijeme i bez kojih ovo ne bi bilo moguće, a to su Mislav Marohnić, Ivana Vasilj, Bojana Mandić, Tomislav Capan, Tomislav Car, Bruno Sutić, Filip Defar, Branimir Šloser, Nur Sah Ketene, Renato Kaćera, Ivan Lučev, Josip Bišćan, Davor Runje, Nikola Šantić, Željko Kunica, Goran Pizent i Nikola Kapravljević”, izjavila je Lucija Gregov, glavna organizatorica Rails Girls.

{slika}

Glavni predavač Mislav Marohnić (na slici gore), s dugogodišnjim iskustvom s Rails frameworkom od trenutka njegove prve objave te jedan od pojedinaca koji su doprinjeli razvojusamog RoR frameworka u prvih par godina njegovog razvitka, vodio je sve kroz izradu web aplikacije u RoR-u. Sudionice i sudionici bili su podijeljeni za rad u grupama od pet članica odnosno članova te je svaka grupa imala dodijeljenu mentoricu odnosno mentora koja/i je cijelo vrijeme bila/o na raspolaganju za sva dodatna pitanja.

Tijekom radionice sudionicama i sudionicima su se obratili predavači odnosno predavačice sa zanimljivim motivacijskim predavanjima. Nur Sah Ketene, softverski inženjer tvrtke Eficode iz Finske i dugogodišnji predavač programskog jezika Ruby na fakultetima u Helsinkiju, pridružio nam se na radionici kao mentor i predavač kako bi sudionicama i sudionicima ispričao što mogu očekivati od učenja programiranja te prenio svoja iskustva s radionica Rails Girls u Helsinkiju. Mirna Reinprecht i Katarina Jurman, ispred inicijative Coworking.hr, sudionicama i sudionicima su predstavile coworking kao suvremeni, inovativni i učinkovit način rada te pozvale sve zainteresirane na suradnju i podršku inicijative. Andrija Sprčić, instruktor borilačkih vještina i voditelj radionica o prevenciji nasilja EWTO organizacije, dao je kratak osvrt na neke od situacija koje se mogu dogoditi u poslovnom okruženju te o ulozi govora tijela u takvim situacijama.

Reakcije sudionica i sudionika temeljem ankete i razgovora na radionici ukazale su da većini odgovara ovakav koncept radionice te da su i ubuduće spremne izdvojiti više vremena. Također su izrazile želju za organizacijom ovakvog tipa radionica u drugim programskim jezicima – Java, Javascript, C++, PHP, Python – s dodatnom mogućnošću organizacije naprednih tečajeva. Mnogima je odgovarao upravo ležeran tempo rada kako bi se svi detalji stigli objasniti dok su mnogi bili i brži u odnosu na ostale te odradili korake i prije, a uz pomoć svojih mentora odnosno mentorica naučili kako koristiti i dodatne feature koji nisu bili obuhvaćeni zadatkom.

Radionica se odvila u organizaciji pojedinki i pojedinca koji su volontirali te u suradnji s tvrtkama Infinum, minus5 i zajednicom Girl Geek Dinners Hrvatska. Hrvatska gospodarska komora partner je radionice Rails Girls. Sponzori radionice su ACT Printlab i Rappa Designo.

{slika}