U fokusu

Performans udruga civilnog društva u Splitu

‘Događalo se to jednog dana u misecu, tamo neke teške godine’

‘Događalo se to jednog dana u misecu, tamo neke teške godine’

Udruge grada Splita u sklopu festivala nezavisne kulture PLATFORMAT jučer su odigrale performans “Događalo se to jednog dana u misecu, tamo neke teške godine”. Performans je problematizirao organiziranu i sustavnu egzekuciju civilnog društva kroz direktnu asocijaciju na fašističke režime.

Predstavnici/e udruga izlazili/e su ispred egzekutora i pokušavali/e mu objasniti zašto udruge za suvremenu kulturu, mlade, ljudska prava, queer kulturu, feminizam i zaštitu prirode ne bi trebale biti ukinute. “Cvikeraš”, kojeg je utjelovio Damir Pivac, prekidao ih je u njihovim obrazloženjima ismijavajući pojmove kao što su manjine, integracija, izvaninstitucionalno obrazovanje, ženska prava i mladi i to direktnim aluzijama na Goebelsa i fašističke principe. U jednom je trenutku rekao: “Umjetnost, obrazovanje, kultura – odmah se sjetim uvaženog kolege Goebelsa koji je rekao – kada čujem riječ kultura hvatam se za revolver.” Nakon što je “cvikeraš” izvrijeđao predstavnike/ice udruge, “krvnik”, kojeg je utjelovio Hrvoje Cokarić, dolazio je po njih i vodio ih u mrak. Iz mraka se čuo pucanj koji implicira konačno gašenje udruga i aktivista/inja. I tako sve dok od predstavnika/ica udruga nije ostao nitko.

{slika}

“U ozračju trenutnih opresija na civilno društvo u Hrvatskoj, ovaj performans upozorava na činjenicu da udruge civilnog društva već više od 20 godina u Hrvatskoj, pa tako i u Splitu, grade demokratski sustav, rade na zaštiti ljudskih prava, zaštiti prirode, izvaninstitucionalnom obrazovanju, kulturi i umjetnosti. Ukidanjem njih društvo bi ostalo uskraćeno za mnoge sadržaje i aktivnosti koje razvijaju, unaprjeđuju i oplemenjuju naše društvo. Upravo u trenutku dok je ministar kulture Zlatko Hasanbegović u svom prvom službenom posjetu Splitu, splitske udruge ovim alegorijskim dramskim performansom koji neminovno završava egzekucijom civilnog sektora, ukazuju upravo na važnost uloge civilnog društva i potrebu za očuvanjem sustava potrebnim za njegovo djelovanje, kako u gradu i tako i u državi.”, naznačili su aktivisti i aktivistkinje grada Splita, ujedno i potpisnici i potpisnice peticije Kulturnjaci 2016