U fokusu

Nakon 55 godina

Došle su prve ženske prijave za specijalne postrojbe američke mornarice

Došle su prve ženske prijave za specijalne postrojbe američke mornarice

adventures-of-the-blackgang.tumblr.com

Dvije će žene ući u povijest kao prve kandidatkinje koje se natječu za mjesta u najelitnijim borbenim jedinicama američke ratne mornarice, izvijestio je Military.com.

Prema stranici, koja djeluje neovisno o oružanim snagama SAD-a, jedna žena je u obučnom centru podnijela prijavu za program specijalnog ratovanja Special Warfare Combatant-Craft Crewman. Na web stranici je dodano i da je juniorka, koja je dio postrojbe za obuku pričuvnih časnika/ica podnijela prijavu da postane SEAL časnica

Organizacija NPR je izvijestila da mornarica neće otkriti identitet podnositeljica zahtjeva, navodeći sigurnosne razloge, ali je potvrdila da su dvije žene prve kandidatkinje koje su stigle ovoliko daleko u tom procesu. Prošlo je gotovo 20 mjeseci od kada je Pentagon odobrio ženama sve borbene uloge unutar američke vojske. 

U vrijeme povijesne objave Pentagona, mornarica je, između ostalih vojnih grana, među prvima integrirala žene na ključne položaje. Mornarica je 2010. ukinula zabranu za ženske članove posade podmornica. U roku od godinu dana, prve časnice su počele služiti u podmornici klase Ohio. Do početka 2016. godine, žene su se prijavile za dužnost u U.S.S. Michigan, raketnim podmornicama.

Bivši predsjednik John F. Kennedy osnovao je SEAL timove američke mornarice 1962., iako specijalne operacije mornarice datiraju iz Drugog svjetskog rata. Kandidatkinja/at za SEAL časnicu/ka će započeti trotjedni tečaj tijekom ljeta, nakon čega slijedi izbor časnica/ka, koji započinje 1. listopada. Žene će se podvrgnuti istoj obuci kao i muškarci.

Prevela i prilagodila: Mia Vodopija