U fokusu

zaštita žrtava

Egipat donio zakon kojim štiti identitet žrtava seksualnog nasilja

Egipat donio zakon kojim štiti identitet žrtava seksualnog nasilja

Egipatski parlament ovog je tjedna konačno odobrio zakon koji štiti identitet žrtava seksualnog uznemiravanja i napada, čiji je cilj potaknuti žene koje se boje socijalne stigme da prijavljuju takve zločine.

Mjeru je predložila vlada nakon javne rasprave o seksualnim zločinima, koja je uslijedila nakon kampanje na društvenim mrežama koja je dovela do uhićenja osumnjičenog seksualnog nasilnika.

Novi članak dodan u Zakon o kaznenom postupku zabranit će istražnim tijelima objavljivanje podataka o žrtvama takvih zločina, osim o optuženima ili njihovim odvjetnicima. Stupa na snagu kad ga odobri predsjednik Abdel Fattah al-Sisi.

“Kad smo primijetili da žrtve nerado izvještavaju o određenim zločinima… i da se plaše da njihov ugled ne bude okaljan objavom imena vezanog uz takav zločin, Vlada je dostavila prijedlog zakona kako bi potaknula građanke da prijavljuju ove zločine”, rekao je ministar pravosuđa Omar Marwan.

Prošlog mjeseca državni je tužitelj optužio Ahmeda Bassama Zakija, studenta, za napad na najmanje tri žene. Bio je meta kampanje na Instagramu s profila koji je sadržavao objave žena koje su ga optuživale za seksualne zločine. Trenutno je u pritvoru dok traje istraga.

Slučaj je privukao veliku pozornost medija, vjerskih ličnosti i feminističkih skupina.

Aktivisti/kinje navode da duboko ukorijenjena pristranost u konzervativnoj naciji s većinskim muslimanskim stanovništvom znači da se žene često suočavaju s više krivice za ponašanje koje se smatra provokativnim nego što se muškarci suočavaju s kaznama za seksualne zločine.