U fokusu

nakon dvije godine

El Salvador ponovno otvara suđenje za žrtvu silovanja

El Salvador ponovno otvara suđenje za žrtvu silovanja

Žrtva silovanja u El Salvadoru, tinejdžerica koja je osuđena za ubojstvo i na zatvorsku kaznu od gotovo tri godine nakon što je rodila mrtvorođenče, ponovno će izaći pred sud idući tjedan, izjavili su njezini odvjetnici u srijedu.

Evelyn Beatriz Hernandez osuđena je na zatvorsku kaznu od 30 godina 2017. zbog teškog ubojstva nakon presude da je sama izazvala pobačaj, što je zločin pod svim okolnostima u ovoj srednjoameričkoj državi.

Njezina je kazna poništena u veljači u žalbi pred najvišim sudom El Salvadora, što je označilo pobjedu za organizaciju Citizen Group for the Decriminalisation of Abortion (CDFA), lokalnu skupinu za ljudska prava koja je tražila da se oslobodi oko 20 žena osuđenih iz sličnih razloga.

“Uvjereni smo da je Evelyn nevina”, izjavila je Ana Martinez, jedna od Hernandezovih odvjetnica u CDFA-i, za Thomson Reuters Foundation. “Nadamo se da će u ponedjeljak u ovoj zemlji pobijediti vladavina zakona i pravde”.

Pobačaj je u ovom konzervativnom i većinski katoličkom narodu zločin od 1997. godine, čak i u slučajevima silovanja i incesta, kada je život žene ugrožen ili ako je fetus deformiran.

Pro-choice aktivisti i aktivistkinje navode kako je ponovno suđenje važan slučaj koji bi mogao ukazati na stav koji o pobačaju ima novi predsjednik El Salvadora, Nayib Bukele, koji je preuzeo dužnost u lipnju.

Bukele je rekao kako vjeruje da bi pobačaj trebao biti dopušten samo ako je život žene ugrožen.

“Ovaj slučaj bio bi prvi takve vrste o kojem bi se donosila odluka nakon što je novi predsjednik na vlasti”, rekla je Paula Avila-Guillen, direktorica latinoameričkih inicijativa u Centru za ravnopravnost žena u SAD-u, organizaciji za zastupanje reproduktivnih prava u SAD-u. “Također ćemo dobili dojam o političkom stavu o pobačaju”.

Hernandez, koja sada ima 21 godinu i dolazi iz siromašne seoske zajednice, navodi da je bila silovana i nije znala da je trudna sve dok porod nije započeo te je rodila mrtvorođeno dijete. Iz CDFA navode kako nema dokaza da je pokušala ubiti svoje dijete te da je imala komplikacije povezane s trudnoćom.

Dok šest drugih zemalja u Latinskoj Americi i na Karibima ima apsolutnu zabranu pobačaja, El Salvador se ističe svojim velikim brojem osuđujućih presuda. Oko 20 žena je u zatvoru zbog zločina vezanih uz pobačaje, dok su zapravo pretrpjele spontane pobačaje, rodile mrtvu djecu ili doživjele komplikacije pri porodu, a neke od njih služe kazne do 40 godina zatvora, navodi CDFA.

Ujedinjeni narodi pozvali su El Salvador 2017. godine da izda moratorij na primjenu zakona o pobačaju i preispita sve slučajeve u kojima su žene zatvorene zbog zločina vezanih za pobačaj. Međutim, pokušaji donošenja zakona koji bi ublažili zabranu pobačaja nisu uspjeli.