U fokusu

'i vas se tiče'

Emma Watson pozvala muškarce u borbu za rodnu ravnopravnost

Emma Watson pozvala muškarce u borbu za rodnu ravnopravnost

Emma Watson, UN-ova ambasadorica dobre volje, upozorila je tijekom svog govora povodom nove UN-ove kampanje On za nju na važnost uključivanja muškaraca u borbu za rodnu ravnopravnost.

“Ambasadorica sam postala prije šest mjeseci, a ono što sam shvatila kroz to vrijeme govoreći o feminizmu jest da se borba za ženska prava prečesto počela poistovjećivati s mržnjom prema muškarcima. U jedno sam sigurna – to odmah mora prestati“, rekla je Watson.

Glumica je također navela da je seksizam iskusila na vlastitoj koži, i to već u dobi od osam godina kada su joj govorili da previše zapovijeda kada je željela režirati školske predstave, što se njenim muškim kolegama nije predbacivalo.

“S 15 godina moje su se prijateljice prestale baviti sportom jer nisu htjele izgledati ‘muškobanjasto’. S 18 godina moji prijatelji nisu znali kako pokazati svoje osjećaje”, kazala je.

Watson je nastavila rekavši da rodna ravnopravnost još nije postignuta ni u jednoj zemlji i da neće ni biti sve ‘dok se samo polovica stanovništva osjeća pozvanom sudjelovati u tom razgovoru’, mislivši pritom na predrasude koje prate i muškarce.

“I danas vidim da je uloga mog oca kao roditelja manje cijenjena od strane društva od uloge moje majke, iako mi je njegova prisutnost u djetinjstvu bila jednako važna. Vidjela sam mladiće koji pate od mentalnih bolesti i ne žele tražiti pomoć jer će ih se u suprotnom smatrati ‘manje muškarcima’, unatoč tome što su samoubojstva najveći uzrok smrti muškaraca u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vidjela sam muškarce nesigurne i nesretne zbog načina na koje društvo predstavlja muški uspjeh”, istaknula je Watson.

“Muškarci – ovim vas putem pozivam da se uključite u razgovor. Rodna ravnopravnost je i vaša briga“, zaključila je.