U fokusu

odbacile nametnute rodne uloge

Erdogan je u pravu: Nećemo imati djecu jer možemo

Erdogan je u pravu: Nećemo imati djecu jer možemo

Twitter: @ifkfeminist

Turske su feministkinje i u službenom priopćenju odgovorile predsjedniku Erdoğanu na njegove izjave o prirodnoj nejednakosti muškaraca i žena. Pozivaju na solidarnost i širenje riječi o njihovoj borbi, a priopćenje prenosimo u cijelosti.

Erdoğan je u pravu! Nije nas briga za fıtrat*

Dan prije Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenog, predsjednik Erdoğan dao je izjavu o razlici u prirodi ili dispoziciji (fıtrat) između žena i muškaraca. Ranije, 2010. godine, izjavio je kako ne vjeruje u jednakost žena i muškaraca zbog njihovih sklonosti ili osobina. Odgovorile smo mu na ovu izjavu poručivši da “što nam više govori da nismo ravnopravne muškarcima, sve više nas ubijaju”.

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, mi kao feministkinje imamo puno za reći o tome kroz što smo sve prolazile posljednjih dvanaest mjeseci. Erdoğanove riječi još jednom jasno oslikavaju ono što mi proživljavamo.

Korištenjem pojma fıtrat Erdoğan naturalizira rodne uloge kao da su one nepromjenjiv zakon. Prema ovome, žene se trebaju vjenčati, obavljati kućanske poslove, imati djecu te na sebe preuzeti brigu za djecu i starije osobe. Također, od žena se očekuje da na tržištu rada sudjeluju samo u poslovima koji odgovaraju njihovim tradicionalnim rodnim ulogama, tj. u poslovima koji su ‘ženski’, često na pola radnog vremena, fleksibilni i nesigurni.

Muško nasilje nad ženama rezultat je materijalne nejednakosti među dvama rodovima. Muškarci su nasilni prema ženama kako bi kontrolirali ženska tijela, rad i identitete te kako bi učvrstili svoj autoritet. Postoje brojni oblici nasilja: muškarci nas šamaraju, udaraju, ponižavaju, zabranjuju nam raditi, maltretiraju nas verbalno, siluju nas te sprječavaju naš uspjeh na poslu. Nasilje nekad počinje šamarom, nekad ponižavanjem ili jednostavnim “Ne želim da više viđaš te ljude”, a ponekad završava ubojstvom žene.

Jednom kad su rodne uloge fiksne, zabranjeno je napustiti označeni teritorij. Nudeći fıtrat kao ispriku u zemlji u kojoj je femicid dnevna rutina, Erdoğan postaje počinitelj ubojstava žena. On legitimira kažnjavanje i ubijanje žena.

Upravo je država ta koja inzistira na fıtratu, u svojim reprezentativnim zakona štiti obitelj, a ne ženu, traži naznake pristanka žena u slučajevima silovanja, donosi presude o “neopravdanoj provokaciji” i podupire ISIS, koji je izdao naredbu za silovanje žena.

Erdoğan je u pravu. Nas nije briga za fıtrat. Mi odbacujemo rodne uloge koje su nam nametnute patrijarhatom. Mi ne mislimo da moramo imati djecu samo zato što možemo. Niti mislimo da bismo mi trebale biti jedine koje vode brigu o toj djeci. Mi znamo da obitelj nije jedina forma postojanja te da su mogući različiti oblici solidarnosti. Mi nikad nećemo izgubiti vjeru u svijet u kojem su žene i muškarci ravnopravna bića. Mi se borimo za ravnopravnost, pravdu i slobodu.

Jedini način postizanja prave pravde, ne muške pravde, jest jednakost. Očito je da izjave i političke mjere temeljene na ideji da žene i muškarci ne mogu biti jednaki predstavljaju napad na slobodu žena. Stoga pozivamo na veću solidarnost žena i organiziranu borbu protiv politike predsjednika Erdoğana i AKP-a, koja produbljuje rodnu neravnopravnost.

Neka nam dugo živi naša feministička borba!

*Arapska riječ islamskog podrijetla koja opisuje ‘čistu’ i ‘prirodnu’ ljudsku osobinu ili sklonost

Prevela i prilagodila Jelena Tešija