U fokusu

znanstvenice, poduzetnice, uzori

Europska nagrada za inovatorice

Europska nagrada za inovatorice

Iako su žene sve aktivnije u istraživanju i znanosti, malo ih pokreće inovativna poduzeća. Europska je komisija stoga odlučila kreirati posebnu nagradu kojom bi promicali izvanredne poduzetnice koje su svoje inovativne ideje uspješno plasirale na tržište te ujedno novim generacijama djevojkama pružiti uspješne uzore.

Nagrada je pokrenuta i prvi puta dodijeljena 2011. godine te se ove godine dodjeljuje po drugi puta. Za nagradu se mogu prijaviti žene koje su osnivačice ili suosnivačice poduzeća i koje su u nekom trenutku svoje karijere koristile sredstva istraživačkih programa Europske unije.

Rok za prijavu je 15. listopada 2013. godine u 17 sati. Nagrade će se dodijeliti trima ženama u iznosima od 100.000 eura, 50.000 eura i 25.000 eura. Više informacija možete pronaći ovdje!

2011. godine nagrade su dobile dr. Gitte Neubauer za istraživanja vezano uz nove lijekove protiv upalnih bolesti i raka, Fabienne Hermitte za rad na individualiziranoj dijagnostici za pacijente oboljele od raka te Ilaria Rosso za rad na alternativnim izvorima energije. Više o dobitnicama ovdje!

 

 {slika} Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene  koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu sa Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije.