U fokusu

'74 posto žena s ruralnog područja je nezaposleno'

Europske mogućnosti za ruralna područja: rodna perspektiva

Europske mogućnosti za ruralna područja: rodna perspektiva

CESI

Na okruglom stolu Europske mogućnosti za ruralna područja: rodna perspektiva u Pregradi prošlog tjedna okupili/e su se Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, zamjenik župana Krapinsko- zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek, gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj, voditeljica programa u CESI-u Sanja Cesar, zamjenica direktorice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša te predstavnica Mreže udruga Zagor Ivana Radanović. Moderatorica rasprave bila je Tajana Broz, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije koje je bilo suorganizator okruglog stola.

Okrugli stol organiziran je u svrhu promicanja rodno osviještenih lokalnih politika te razmjene dobrih praksi u kreiranju lokalnih razvojnih strategija u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene.  Projekt provodi CESI u suradnji s  Udrugom K-zona, Radijem  Kaj i Udrugom žena HERA u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj i  Koprivničko –  križevačkoj  županiji. Cilj projekta je informirati žene iz ruralnih područja o mogućnostima koje donosi članstvo u Europskoj uniji te osvijestiti njihov doprinos EU. Projekt financira Europska unija u okviru programa IPA INFO 2012, a sufinancira Vladin Ured za udruge.

Voditeljica programa u CESI- u Sanja Cesar istaknula je izazove i prepreke s kojima se žene iz ruralnih krajeva suočavaju, poput loše prometne infrastrukture, otežana dostupnost lokalnog stanovništva gotovo svim servisima, snažne tradicionalne uloge unutar obitelji, obiteljsko nasilje i sl. Cesar je napomenula kako 74 posto žena s ruralnog područja je nezaposleno i smatra da ne pridonose kućanstvu svojim aktivnim cjelodnevnim radom u kućanstvu i na gospodarstvu općenito. Također, karakteristična je vrlo niska politička participacije žena u ruralnim područjima.

{slika}

Zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Ferek Jambrek naveo je statističke podatke kao izvrsne pokazatelje ženske participacije u poduzetništvu Krapinsko zagorske županije.

“Čak 27 posto poduzeća je u vlasništvu žena, dok u preostalim poduzećima, uglavnom savjetodavnu ulogu u vođenju poduzeća imaju također žene”, naglasio je.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj fokusirao se na izradu strateškog plana razvoja koji Grad Pregrada trenutno izrađuje te istaknuo da 30 posto radne grupe čine žene. Istovremeno potvrdio je tezu da je velik broj politička participacija žena posebice na razini mjesnih odbora gdje od 52 člana/ice samo su dvije žene.

Zamjenica direktorice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša podsjetila je na važnost fondova EU i javnih sredstava koja mogu biti iskorištena za poboljšanje položaja žena u ruralnim područjima, no naglasila je da europski fondovi nisu čarobni štapić i zbog svoje kompleksnosti i veličine mnogima će biti nedostupni.

Nakon ovog okruglog stola, u okviru projekta održat će se okrugli stol u Koprivnici 16. svibnja, a početkom lipnja i u Zagrebačkoj županiji.

{slika}Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012 te sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije niti Ureda za udruge Vlade RH.