U fokusu

sukob na relaciji varšava - bruxelles

Europski parlament: poljska vlada utjecala je na sudsku odluku o zabrani pobačaja

Europski parlament: poljska vlada utjecala je na sudsku odluku o zabrani pobačaja

Instagram: @plawskiphoto

Europski parlament optužio je poljsku nacionalističku vladu da je nepropisno utjecala na sud koji je donio gotovo potpunu zabranu pobačaja, navodeći da to ukazuje da je vladavina zakona u Poljskoj potpuno zakazala.

Predsjetnik suda uzvratio je optuživši Europski parlament za “neviđeno” miješanje u internu politiku zemlje, što je posljednji u nizu sukoba između institucija u Varšavi i Bruxellesu.

Stotine tisuća Poljakinja izašlo je na ulice od presude Ustavnog suda od 22. listopada koja je oštro ograničila ionako restriktivne poljske zakone o pobačaju. U prosvjedima je zabilježen širi izljev bijesa na poljsku nacionalističku vladu, a mnogi su kritizirali vladine reforme pravosuđa za koje kažu da su vladajućoj stranci Pravo i pravda (PiS) omogućili da bira suce.

U rezoluciji članova/ica Europskog parlamenta presuda o pobačaju opisana je kao još jedan primjer političkog preuzimanja pravosuđa i sistemskog kolapsa vladavine zakona u Poljskoj. “Spomenutu presudu izrekli su suci koje su izabrali i koji potpuno ovise o političarima iz koalicije pod vodstvom vodeće stranke”, dodali su.

Rezolucija poziva EU institucije da učine više kako bi podržali pravo na seksualno i reproduktivno zdravlje žena u državama članicama te na potporu građanima/kama i organizacijama civilnog društva koje njeguju vladavinu zakona. Rezolucija je usvojena s 455 glasova za, 145 protiv i 71 suzdržanim.

Julia Przylebska, čelnica poljskog Ustavnog suda, optužila je zakonodavce Europskog parlamenta za miješanje u unutarnja pitanja zemlje. “Zastupnici ulaze u područje neovisnosti Ustavnog suda… što krši podjelu vlasti, a time i temelje demokracije”, dodala je.

Odluka o zabrani pobačaja na kraju je odgođena, a vladajuća stranka je poručila da čeka da sud pruži detaljnije obrazloženje.