U fokusu

znanja samostalnih primalja, psihologinja, doula u mobilnoj aplikaciji

Expecting: Rodina mobilna aplikacija za trudnice na hrvatskom jeziku

Expecting: Rodina mobilna aplikacija za trudnice na hrvatskom jeziku

Roda

Udruga Roda službeno je predstavila novu mobilnu aplikaciju za trudnice, Expecting, vodič kroz trudnoću, porod i roditeljstvo koju je razvila s partnerima iz Češke i Slovenije u okviru Erasmus+ projekta.

Od osnutka, Roda se zalaže za mogućnost slobodnog, informiranog odabira u zdravstvenoj skrbi, posebno kad su u pitanju potpomognuta oplodnja, trudnoća, porod i babinje. No, da bi budući roditelji imali mogućnost informiranog odabira, trebaju im neutralne i točne informacije. To je posebno izašlo na vidjelo tijekom kampanje #PrekinimoŠutnju za vrijeme koje je hrvatska javnost mogla, iz svjedočanstava žena o bolnim postupcima radi uskraćivanja anestezije, dobiti uvid u to koliko se malo prostora za informiranje i odlučivanje daje ženama. Mobilna aplikacija Expecting značajan je korak ka povećanju razine znanja budućih roditelja o trudnoći, porodu i reproduktivnom zdravlju.

Expecting je proizvod suradnje vodećih udruga za roditelje iz Hrvatske, Slovenije i Češke koje su za potrebe izrade aplikacije spojile znanja samostalnih primalja, psihologinja, doula, savjetnica za nošenje djece i savjetnica za autosjedalice. Sadržaj mobilne aplikacije temeljen je na recentnim znanstvenim dokazima i praksama te na iskustvima roditelja. Aplikacija nije komercijalna, potpuno je besplatna i dostupna je na hrvatskom, engleskom, češkom i slovenskom jeziku.

Hrvatska iskustva i znanje

Rame uz rame sa stručnjakinjama iz Hrvatske, Slovenije i Češke radili su i stručnjaci i stručnjakinje hrvatske IT tvrtke Plava tvornica koja je bila zadužena za dizajn i razvoj aplikacije.
Voditeljica projekta Daniela Drandić iz Rode komentirala je: Razviti aplikaciju za trudnice i njihove partnere s timom ljudi različitih profila i profesija bio je ogroman posao i izazov. No zadovoljne smo konačnim proizvodom i činjenicom da će trudnice u Hrvatskoj imati priliku doslovno na dlanu dobiti niz važnih informacija o zdravlju i trudnoći i porodu, ali možda važnije, o mogućnostima izbora tijekom poroda. Aplikacija je dinamična i redovito će se ažurirati sukladno interesima i povratnim informacijama korisnica.”

“Od početka suradnje s ekipom iz Rode osjećali smo pozitivan duh i atmosferu koja nas je dodatno motivirala prilikom dizajniranja i razvijanja Expecting mobilne aplikacije. Zanimljivo nam je bilo pratiti developere, većinom muškarce, te njihove ideje i prijedloge kako da se neki dio aplikacije razvije te njihov proces učenja o trudnoći i porodu. Zato nam je izuzetno drago što smo dio ovog projekta i što smo zajedničkim snagama razvili aplikaciju unutar koje se prate svi bitni datumi, promjene, simptomi i korisni savjeti, koji mogu biti od velike pomoći kako budućim mamama, tako i njihovim partnerima!Ana Musa iz Plave tvornice.

Osim mobilne aplikacije, u  okviru Erasmus+ projekta 3P+ Obrazovanje odraslih za pozitivnu trudnoću, porod i babinje, Roda i partnerske udruge razvile su i edukaciju za voditeljice trudničkih tečajeva koje je do sada pohađalo 40 žena iz Hrvatske i Slovenije. Treći ishod projekta je knjiga o trudnoći, porodu i babinju koja će biti prevedena na hrvatski, slovenski i češki jezik i distribuirana knjižnicama diljem Hrvatske i u zemljama udruga partnerica.