U fokusu

reakcija na zahvat na unutarnjem organu bez anestezije

fAKTIV: Zahtijevamo ukidanje tzv. priziva savjesti!

fAKTIV: Zahtijevamo ukidanje tzv. priziva savjesti!

Benjamin Strike

Feministički kolektiv fAKTIV, najpoznatiji po organiziranju Noćnog marša za osmi mart, najvećeg prosvjeda za ženska prava u Hrvatskoj, oštro su osudili medicinske radnike/ice koji se prizivaju na savjest kada je u pitanju žensko reproduktivno zdravlje. 

fAKTIV u svom postu na Facebooku navodi kako  je slučaj anesteziologa koji je odbio raditi posao za koji je plaćen, stoga je ženi pobačaj izvršen na živo, bez anestezije, još jedan u nizu pokušaja da se ženama ograniči pristup pravu na prekid trudnoće, pri čemu je ovaj posebno okrutan.

Feministkinje iz ovog neformalnog kolektiva, koje svakodnevno reagiraju na svojim stranicama na društvene i političke aktualnosti, kao i strukturene i sistemske probleme, pitaju se:

  • tko će odgovarati za činjenicu da je ženi rađen zahvat na unutarnjem organu bez anestezije?
  • hoće li Hrvatska liječnička komora i Ministarstvo zdravstva opet proglasiti da je sve bilo “po pravilima struke”?
  • znate li da do sada u Hrvatskoj ni jednom liječniku zbog propusta nije trajno oduzeta licenca i da je zabilježeno samo 10 do 15 slučajeva privremenog oduzimanja licence – kako za etičke tako i za stručne propuste?
  • hoće li netko ispitati kako je moguće da zdravstveni radnici i radnice imaju problema na radnom mjestu zbog toga što NE odbijaju raditi svoj posao, odnosno ne ulažu priziv savjesti?
  • hoće li netko odgovarati za kršenje zakona RH, prema kojima su bolnice i ljekarne dužne organizirati rad na način da priziv savjesti ne ometa rad zdravstvene ustanove ili ljekarne u cjelini?

“Godine 2015. Ministarstvo zdravlja dalo je naputak bolnicama da osiguraju zdravstvene radnike i radnice koje ne ulažu priziv savjesti, nego rade svoj posao. Međutim, od izbora i dolaska na vlast konzervativne političke opcije, situacija se pogoršala. Podsjećamo da 58% ginekologa i ginekologinja odbija obavljati pobačaj, a priziv savjesti je toliko ukorijenjen da je u nekim bolnicama institucionaliziran. U zagrebačkom Svetom Duhu, u Našicama, Požegi, Vinkovcima i Virovitici – SVI ginekolozi i ginekologinje odbijaju obavljati pobačaj. Svi oni odbijaju raditi svoj posao, svi oni svakodnevno ženama uskraćuju njihovo temeljno pravo na zdravstvenu skrb. Ne radi se zapravo ni o kakvoj savjesti, već o bezobzirnom i bezobraznom pokušaju da nam oduzmu pravo na vlastita tijela i živote”, naglašavaju.

“Brojne prizivače “peče savjest” zbog abortusa, kontracepcije i MPO-a u javnim bolnicama u jutarnjoj smjeni, dok u popodnevnim satima “zaboravljaju” na svoja etička uvjerenja i u privatnim klinikama ILEGALNO, po mnogo većoj cijeni, obavljaju pobačaje. Nadalje, zdravstveno osoblje koje se ne priziva postaje stigmatizirano u svojim radnim kolektivima, što je ozbiljan problem s kojim se Ministarstvo zdravstva Milana Kujundžića i Hrvatska liječnička komora odbijaju baviti. Bitno je istaknuti i još jednom ponoviti da je trend priziva savjesti prilikom vršenja medicinskog zahvata prekida trudnoće, kao i odbijanja izdavanja kontracepcije, počeo uzimati maha u posljednjem desetljeću po receptu konzervativnih skupina u društvu, kako na političkom, tako i na civilnom polju, uz zdušnu podršku crkve”, ističe fAKTIV.

Pripadnice kolektiva fAKTIV ponovile su zahtjeve s ovogodišnjeg osmomartovskog Noćng marša, na kojem je sudjelovalo više od 7.000 ljudi:

Pobačaj mora biti legalan, besplatan i ne smije ovisiti o takozvanom prizivu savjesti.

Zdravlje nije roba. Žene nisu roba. Poručujemo da nećemo dopustiti da se pravo na pobačaj, koje su žene davno izborile, dovodi u pitanje.

Zahtijevamo ostavku ministra Kujundžića, ali prije svega – osim besplatnog pobačaja i kontracepcije, zahtijevamo ukidanje takozvanog priziva savjesti, zahtijevamo rušenje mita o obitelji kao zajednici isključivo muškarca i žene s ciljem reprodukcije, zahtijevamo uvođenje (na znanstvenim činjenicama utemeljenog) seksualnog odgoja u škole.

Život ženama!