U fokusu

poraz ljudskosti

fAKTIVke solidarne s migrantkinjama svijeta: ‘Nikada nećemo amenovati nasilje’

fAKTIVke solidarne s migrantkinjama svijeta: ‘Nikada nećemo amenovati nasilje’

Povodom jučerašnjeg posjeta europskiih dužnosnika, među kojima je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković, grčko-turskoj granici, na kojoj se, po podacima UN-a, nalazi 13.000 migranata koji iz Turske pokušavaju prijeći u EU, nakon čega su europske glavešine obećale pomoći Grčkoj ‘obraniti granice, oglasio se feministički kolektiv fAKTIV. Osim komentara, fAKTIVke su na svojoj Facebook stranici reagirao objavom popraćenom fotografijom Sirijskih žena koje pomažu grčkim izbjeglicama 1942. godine.

“Grčka je vlada ovih dana odlučila suspendirati pravo na traženje azila na mjesec dana, pojačati oružane snage i poslati vojsku kako bi se maksimalno spriječio ulazak izbjeglica i migranata u zemlju. Danas su se u Grčkoj naslikavale europske glavešine, dovoljno hrabri tek da izvanrednu situaciju na grčko-turskoj granici “obiđu” i promatraju iz ptičje perspektive, u udobnosti vojnog aviona. Ni približno hrabri da stvari nazovu pravim imenom – EU se oslanja na uvjetnu raspodjelu prava na temelju ekonomskih, kulturnih i rasnih i kriterija”, reagirale su.

“‘Naše’ granice se ne propituju nikada i nikako, ali bazična ljudska prava ‘drugih’ i ‘drugačijih’ iz dana u dan se stavljaju pod ubojite upitnike. Ljudi koji riskiraju čitava svoja tijela i živote u potrazi za boljim životom u koji su ih izgnali ratovi, siromaštvo i klimatske katastrofe, trebali bi sada stati na liniji koju je EU zacrtala nakon što je desetljećima crpila resurse, bombardirala čitave gradove, izvozila oružje, brisala granice radi što uspješnije eksploatacije i jeftinije radne snage. U to ime, dozvoljeno je sada i ovdje suspendirati osnovna ljudska prava, buditi mladiće gumenim metcima u zoru, gurati djecu u gumenjacima natrag na otvoreno more, lomiti ruke i noge ženama, puštati pse na promrzle starce u šumi, držati maloljetnike u podrumima i garažama, za utapanja u Dunavu, Kupi, Mediteranu kriviti migrante, a ne bijedu koju se aktivno proizvodi. Sada se još jednom želi utvrditi odnose moći, dati još jednom, ovdje i sada, čisto nasilje onima koji su se usudili svoja izvanredna stanja donijeti pred naša vrata”, piše fAKTIV.

“Prizore kojima svjedočimo ovih dana nikada nećemo prihvatiti kao normalno stanje stvari. Stojimo solidarne sa svim izbjeglima, sa svim migrantkinjama svijeta. Nećemo se naviknuti na stradanja, nećemo amenovati nasilje, nećemo prihvatiti da su naslikavanja iz aviona, žilet žice, pendreci i metci, najbolja rješenja do kojih kao društva možemo doći”, priopćile su fAKTIVke.