U fokusu

Kako izgleda feministička abolicija na Balkanu?

Feministička abolicija: prijavi se na ljetnu školu u Novom Sadu!

Održava se od 13. do 16. lipnja ove godine.

Pixabay (pexels.com)

Kako radikalno preispitati sigurnost na Balkanu? Možemo li prekinuti nasilje nad ženama bez strožih zatvorskih kazni? Čini li nas policijsko nasilje nad LGBTIQ+ osobama i drugim manjinama imalo sigurnijima?

Ljetna škola će istražiti odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja, s feminističkog abolicionističkog stajališta. Održava se u Novom Sadu, od 13. do 16. lipnja ove godine.

Radi se o grassroot inicijativi koja se fokusira na temu feminističkog abolicionizma. Kako je abolicija proces, cilj škole je otvoriti dijalog o zamišljanju i stvaranju društva koje se ne temelji na kriminalnim politikama, zatvorima i policiji. Već društva koje se temelji na radikalno drugačijim principima izgradnje odnosa i uspostavljanja pravde – s posebnim fokus na rodnu dimenziju i feminističku etiku.

“Socijalizirani smo u ideju da nas kažnjavaju kao logičan i zdravorazumski odgovor na “zlodjela”. Feministička abolicija osporava ovu predodžbu. Ona postavlja pitanje tko prima kaznu, a tko je izbjegava. Ispituje klasne, seksističke, homofobne, ksenofobne i ostale temeljne uzroke kažnjavanja te pita “Koja je svrha selektivnog kažnjavanja?” Ona zaključuje da ne samo da nas karceralna logika – različitost načina na koje su ideje i prakse zatvaranja oblikovale naša tijela, umove i radnje – ne čini sigurnijima, već reproducira i širi nasilje“, poručuju organizatorice.

Kakav je program?

Škola je zamišljena kao mjesto okupljanja i zajedničkog rada. Sudionici i sudionice će aktivno raditi kroz cijelu školu te će se izraditi publikacija namijenjena daljnjoj distribuciji.

Prvi dan – Uvod u ljetnu školu i upoznavanje

Drugi dan – Zatvori i policija kao rješenje za društvene probleme i feminističko abolicionističko stajalište (fokus je na kontekstu Srbije i regije)

Treći dan – Feministička abolicionistička skrb, kroz teoriju i praksu

Četvrti dan – Uspostavljanje pravde s feminističkom i rodnom dimenzijom te pronalaženje odgovora na feministička pitanja iz abolicionističke perspektive

    Tko se može prijaviti i kako se prijaviti?

    Pozivaju se sve feminističke aktivistice, istraživačice, članice queer feminističkih kolektiva i organizacija, kao i sve zainteresirane za temu. Uključujući one osobe koje su aktivne u javnom životu i zainteresirane za radikalne promjene društva.

    Prijaviti se može do 20. svibnja.

    Za dodatna pitanja se možete javiti na e-mail nsfeministabolition@gmail.com. Sudjelovanje se ne naplaćuje, ali organizatorice pozivaju na solidarni prilog, ako ste u mogućnosti.

    Za one koji/e ne mogu koristiti vlastita ili sredstva organizacije/institucije u kojoj rade ili se školuju, postoje ograničena sredstava za pokrivanje troškova smještaja i putovanja. Ona će se dodijeliti onima koji/e se prvi/e prijave.