U fokusu

Kaunas, Litva

Feminizam u istočnoj Europi: što nam je činiti?

Feminizam u istočnoj Europi: što nam je činiti?

Od 24.do 26. kolovoza 2018. održano je okupljanje feministkinja istočne Europe u Kaunasu, drugom najvećem gradu Litve. Okupljanje je organizirao feministički kolektiv iz Društvenog centra “Emma” nazvan po poznatoj anarhistkinji Emmi Goldman, koja je rođena upravo u Kaunasu. Okupljanje je okupilo tridesetak feministkinja i aktivistkinja iz različitih zemalja bivšeg istočnog bloka i regije. U tri dana održana su tri bloka prezentacija i debata.

Prvi dan bavio se temom nacionalističkog diskursa u istočnoj Europi: “između velike Obitelji (Nacije) i velikog Zla (Drugih)”. Uvodno predavanje održala je moderatorica i jedna od organizatorica Viktorija Kolbesnikova iz društvenog centra “Emma” nakon čega je slijedila prezentacija Caroline V. o različitim oblicima fašizma koji se pojavljuju u Rumunjskoj te zatim prezentacija Selin Catagay o rodnoj politici i varijantama autoritativnog populizma: komparativne perspektive između istočne Europe i Turske. Zatim smo zajedničku prezentaciju o diskursu oko Istanbulske konvencije imale Kalina Drenska, koja je predstavljala bugarsku perspektivu, i ja, o hrvatskom iskustvu “debate” oko ratifikacije. Na kraju prvog dana dokumentarni film “Sinne jäi Muisto/There she remained” o izbjeglištvu tijekom Drugog svjetskog rata u Finskoj predstavile su Nora Ugron i Suvi Hirvonen.

Idući dan bio je posvećen temama roda i rada te uvodničarka je bila moderatorica i jedna od organizatorica Agne Bagdziunaite. Artemisa Lairja predstavila je svoje istraživanje o izvozu proizvodnje obuće u istočnoj i centralnoj Europi odnosno o kreaciji globalnog lanca siromaštva s posebnim naglaskom na situaciju u Albaniji. Zatim je Egle Ambrasaite prezentirala situaciju fabrike šivanja “Lankesa” (1974-1999). O mjerama i politikama štednje u Litvi te utjecaju na žensku socio-ekonomsku situaciju govorila je Jolanta Bielskiene. Zatim je prikazan kratki dokumentarni film o prosvjedima u BiH iz 2014. godine kojeg je predstavila Marina iz videokolektiva Year01. Za kraj drugog dana bila je organizirana DIY radionica naljepnica te disko večer.

Treći dan bio je posvećen sumiranju i zaključcima okupljanja te je prigodno nazvan “Feminizam u istočnoj Europi: što nam je činiti?”. Moderatorica i jedna od organizatorica bila je Asta Volunge. Kristina Cajkoviceva i Hedviga Jancekova predstavile su nam kratku povijest i trenutne izazove feminističkog pokreta u Češkoj. Zatim su nam Anna Adamczyk i Kinga Stanczuk, iz poljske političke stranke “Razem”, prezentirale način na koji su organizirale prosvjed protiv nacrta zakona o pobačaju koji je održan u Poljskoj 2016., godine te njegov odjek i posljedice.

Na završetku okupljanja odlučile smo oformiti mrežu feministkinja i aktivistkinja istočne Europe te pokrenuti blog na kojem bismo pisale o relevantnim temama i događanjima u našim zemljama, što bi nam omogućilo bolje povezivanje i razumijevanje regije te sličnosti i razlika u našim zajedničkim borbama.

Ono što je bilo posebno osvježavajuće kod ovog okupljanja jest kritičko promatranje liberalizma kao slabog saveznika u progresivnim borbama te naglasak na materijalistički feminizam odnosno osviještenost o ženskim radničkim pravima te neodvojivost bilo kojeg društvenog problema od socijalno-ekonomskih prilika te novo promišljanje socijalizma i intersekcionalnosti.

{slika}