U fokusu

Filmovi koji su prošli Bechdel test su također uspješniji

Filmovi sa ženama u glavnim ulogama zarađuju više od onih s muškarcima

Filmovi sa ženama u glavnim ulogama zarađuju više od onih s muškarcima

Pixabay

Pokreti #MeToo i Time’s Up u Hollywoodu su izazvali zahtjeve za promjenom u industriji koja je obilježena seksizmom, rasizmom i nejednakostima. Dok mnogi od tih problema i dalje postoje, nova studija donosi obećavajuću vijest: publika uživa u filmovima sa ženama u glavnim ulogama – diljem svijeta takvi filmovi zarađuju više od onih u kojima su glavne uloge muškarci. Agencija za kreativne umjetnice_ke i tehnološka tvrtka Shift7 udružile su snage u studiji, koja je proučila 350 američkih filmova, koji su imali najveću box office zaradu, objavljenih između siječnja 2014. i prosinca 2017. godine. Studija je pokazala da su filmovi (blockbusteri i low budget filmovi) s glavnim glumicama zaradili više novaca, prenosi The Lily.

“Žene čine polovicu gledateljstva, ali u industriji se pretpostavlja da su filmovi vođeni ženama općenito manje uspješni”, rekla je zastupnica Agencije za kreativne umjetnice_ke Chrissy Haubegger, koja je pomogla u studiji.

Istraživanje je također pokazalo da filmovi, koji su prošli Bechdel test – populariziran prema stripu Alison Bechdel iz 1985. “Dykes to Watch Out For“, koji se odnosi na film u kojem dvije žene razgovaraju o nečemu drugom osim o muškarcu – zaradili su više od onih koji ga nisu prošli. Iako se test može činiti kao nešto što je lako prolazno, 40 posto filmova u studiji ga nije prošlo. Nedavni hitovi koji su pali na Bechdel testu su  “Bohemian Rhapsody“, “Burning” i “Deadpool 2“. S druge strane, svaki film u studiji, koji je globalno zaradio više od milijardu dolara, prošao je Bechdel test. Većina tih filmova bili su obiteljski blockbusteri, uključujući “Jurassic World“, “Finding Dory“, “Beauty and the Beast“, “Star Wars Rogue One“, “The Force Awakens” i “The Last Jedi“.

Partnerstvo za studiju došlo je preko organizacije Time’s Up, koja se bori protiv seksualnog uznemiravanja i nejednakosti u Hollywoodu. Istraživači_ce su pregledali_e proračunske podatke za filmove putem tvrtke Gracenote, softverske tvrtke koja sastavlja podatke o industriji. Studija je uključivala filmove s proračunima manjim od 10 milijuna dolara do onih s više od 100 milijuna dolara. Filmovi su se kvalificirali kao vođeni ženama ako je ženino ime na prvom mjestu na promotivnim materijalima. Od 350 filmova u studiji, 105 filmova su vodile žene.

Posla i dalje ima

Unatoč javnim obećanjima o poboljšanju zastupljenosti i uspjehu filmova kao što su Black PantheriCrazy Rich Asians, koji su dosegli nove rekorde, status quo ostaje. Studija sa Sveučilišta u San Diegu otkrila je da se broj protagonistkinja u 2017. godini u 100 najboljih filmova smanjio za 5 posto. U srpnju su istraživačice_či sa Sveučilišta Southern California Annenberg School objavile_i studiju o 1100 popularnih filmova u proteklih 10 godina i otkrile_i da je postignut samo mali napredak unatoč pritisku javnosti. Popularnim filmovima su nedostajale žene i manjine, kako na velikom platnu, tako i iza kamere. U proučavanju jedanaestogodišnjeg perioda, ženski likovi koji su imali govorne uloge sastavili su samo 30 posto uloga  – u prvih 100 filmova u tom vremenskom okviru manje od 30 posto uloga popunjavale su manjine. Nakon što je izvješće objavljeno, Stacy Smith, osnivačica Annenberg inicijative za uključivanje i vodeća istraživačica na studiji, rekla je: “Hollywood se treba pomaknuti od pričanja o uključivanju na značajno povećanje reprezentacije za žene, osobe drugih rasa, LGBTQ zajednicu ili osobe s invaliditetom”.

Prošle godine, Agencija za kreativne umjetnice_ke objavila je studiju, koja je pokazala da filmovi s raznolikom glumačkom postavom imaju uspješnija otvaranja od onih bez diverziteta. Istraživačice i istraživači Agencije za kreativne umjetnice_ke i tvrtke Shift7 su rekle_i da je poruka jasna: neuspjehom da postane inkluzivniji, Hollywood šteti samo sebi. “Ovo je moćan dokaz da publika želi vidjeti sve predstavnice_ke na velikom platnu”, izjavila je direktorica Pascal Pictures Amy Pascal, koja je pomogla u vođenju studije. “Donositelji odluka u Hollywoodu moraju obratiti pozornost na ovo”.

Prevela i prilagodila: Mia Vodopija