U fokusu

smrt fašizmu, sloboda izboru

FOTO: Noćna feministička akcija solidarnosti sa ženama u Poljskoj

FOTO: Noćna feministička akcija solidarnosti sa ženama u Poljskoj

(Foto: Anonimno/Libela

Nepoznate aktivistkinje noćnom akcijom sa subote na nedjelju u Zagrebu poslale su poruku podrške i solidarnosti sa ženama u Poljskoj.

“Ljute smo! Podrška ženama u Poljskoj”, “Smrt fašizmu, sloboda izboru”, “Moje tijelo, moj izbor” i “Dosta nam je! Solidarne s Poljakinjama” samo su neke od poruka s kojima su se ulice Zagreba jutros probudile.

{slika}

“Solidarizirajući se sa ženama u Poljskoj i njihovom borbom branimo pravo na legalan i dostupan abortus i u Hrvatskoj. Želimo poručiti Poljakinjama kako nisu same, kao što želimo reći i ženama u Hrvatskoj kojima je onemogućen ili otežan pristup medicinskoj usluzi abortusa, koji se jamči zakonom, kako smo uz njih i kako nećemo dopustiti da nam se oduzmu već odavno izborena prava. Poljski scenarij nije tisućama godina od nas. On je iza ugla ako se određene kockice tako poslože. A mogu se posložiti svakako budući da javnost nije upoznata što se događa s novim zakonom o pobačaju. Stoga, glasno i jasno odmah sada tvrdimo kako ćemo ustrajno braniti pravo na izbor”, poručuju anonimne feminističke aktivistkinje koje su Libelu obavijestile o akciji.

{slika}

Poljski Ustavni sud presudio je prošli tjedan da je pobačaj u slučajevima malformacija fetusa neustavan. Poljski zakon o pobačajima već je bio među najstrožima u Europi, ali ova presuda znači uvođenje gotovo potpune zabrane pobačaja. Po novome je pobačaj dopušten samo u slučajevima silovanja ili incesta, te ako je ugroženo zdravlje majke. Provjeru ustavnosti zakona iz 1993. godine, koji dopušta pobačaj u slučajevima teških oštećenja fetusa (što čini 98 posto svih pobačaja obavljenih u Poljskoj) pokrenuli su lani zastupnici vladajuće nacionalističke stranke Pravo i pravda. Većinu sudaca Ustavnog suda nominirala je upravo ta stranka.

{slika}

Aktivistkinje upozoravaju da će ova odluka samo dodatno ugroziti zdravlje žena – udruženja za ženska prava procjenjuju da se u Poljskoj već godišnje oko 200 tisuća pobačaja izvrši ilegalno ili odlaskom u inozemstvo. Svako ograničenje javnih usluga uvijek najviše pogađa najranjivije, pa će tako ovom odlukom posebno pogođene biti siromašne žene, žene s invaliditetom, beskućnice, žene bez državljanstva, pripadnice manjina.

Zbog svega toga, u Poljskoj protesti ne jenjavaju zadnjih tjedan dana. Prosvjeduje se u više od 150 gradova. Aktivistkinje su upadale u crkve (u kojima se misna okupljanja i dalje odvijaju, pandemiji unatoč), blokirala prometnice diljem zemlje, obustavljale nastavu u školama i na fakultetima.

{slika}

{slika}

{slika}

{slika}

{slika}

{slika}

Više o temi pročitajte: