U fokusu

Novi zakon povećava postojeće kazne

Francuska će sankcionirati stranice koje šire dezinformacije o pobačaju

Francuska će sankcionirati stranice koje šire dezinformacije o pobačaju

Prošlog su četvrtka francuski zakonodavci usvojili zakon koji sankcionira web-stranice koje imaju za cilj odgovoriti žene od prekida trudnoće koristeći se “neistinitim tvrdnjama” o pobačaju.

Socijalistička vlada tako nudi kontrapunkt potezu Donalda Trumpa koji je ponovno uveo američki takozvani globalni “gag rule” – ukidanje potpora američke Vlade svim nevladinim organizacijama koje obavljaju pobačaje. Također, značajnu protutežu predstavlja i nizozemska inicijativa pokretanja fonda potpore planiranju obitelji diljem svijeta.

U Francuskoj je ovih dana kulminirala višemjesečna debata o ovom pitanju. Centrističko-desna opozicija je protestirala protiv ovoga prijedloga zakona, tvrdeći kako krši “slobodu izražavanja”. Katolička crkva se također usprotivila u studenome, kada je čelnik Biskupske konferencije Francuske pisao predsjedniku Hollandeu tražeći ga da blokira proces donošenja zakona.

Konzervativni Senat je pokušavao spriječiti donošenje ovog zakona, no Donji dom – lijevo orijentirana Nacionalna skupština – donio je konačnu odluku, a zakonodavci su prilagođeni zakon prezentirali u četvrtak ujutro, izvještava AFP.

“Opstrukcija pobačaja” već je kazneno djelo u Francuskoj, a novi zakon povećava predviđene kazne – do dvije godine zatvora i novčane kazne u iznosu 30.000 eura.

Laurence Rossignol, ministrica za pitanja obitelji, djece i prava žena izjavila je da će “aktivisti protiv pobačaja” i dalje imati pravo izražavati svoja uvjerenja, “pod uvjetom da to čine otvoreno prikazujući tko su, što rade i što žele”.

Ministrica zdravstva Marisol Touraine je izjavila kako je ovaj zakon bio nužan s obzirom na nedavne učestale napade na pravo za pobačaj i “kulturalni nazadak koji ima tendenciju nametanja krivnje ženama koje razmišljaju o prekidu trudnoće”. Republikanska stranka desnog centra (Les Républicains) je nastojala osporiti ovaj prijedlog zakona sve do ustavnog vijeća. Konzervativni zastupnik, pravnik Christian Kert govoreći u ime stranke, izjavio je netom prije izglasavanja kako ovaj zakon predstavlja prijetnju slobodi izražavanja i izjednačio ga s “državnom cenzurom”.

Francuska je zabranila opstruiranje pobačaja u krivičnom zakonu iz 1993. godine.. Tada je taj potez imao namjeru zaustaviti “pro-life komandose” koji su opsjedali bolnice i protestirali protiv pobačaja.

U novije vrijeme, taj se pritisak preselio na internet.

Kada u Google upišete francuski termin za pobačaj (IVG) najprije vam se pokaže vladin informacijski portal, no stranice koje slijede, koje izgledaju profesionalno i nude savjetovanje, zapravo vode grupacije čija je namjera odgovoriti žene od pobačaja.

Huffington Post je prošle godine pisao kako je ministarstvo odlučilo platiti “bolje mjesto na Googleu” kako bi se službeni portal vlade pojavljivao ispred neslužbenih stranica protivnika pobačaja.

Alain Bensoussan, pravnik specijaliziran za digitalno pravo, u intervjuu je izjavio kako bi nova legislativa trebala uzeti u obzir i mrežne stranice na francuskom jeziku “namijenjene” ženama u Francuskoj.

“Svaka mrežna stranica mora imati impresum i odgovornu osobu”, rekao je Bensoussan. Povukao je i paralelu sa legislativom koja sankcionira web-stranice koje prikazuju dječju pornografiju ili potiču džihadističko nasilje. “Digitalni svijet sve više ulazi u stvarni svijet”, rekao je.

Prevela i prilagodila Sanja Kovačević