U fokusu

Brak za sve

Francuska ozakonila bračnu jednakost

Francuska ozakonila bračnu jednakost

Francuska je postala deveta zemlja u Europi i 14. na svijetu čiji se građani i građanke mogu pohvaliti bračnom jednakošću čime istospolni parovi dobivaju pravo na brak i posvajanje djece. Za tu odluku glasao/la je 331 zastupnik/ca, dok ih je 225 bilo protiv.  

Senat je u veljači prvo izglasao takozvani zakon “Brak za sve” koji je morao proći drugo i konačno čitanje, nakon što je Gornji dom parlamenta 10. travnja prihvatio isti zakon s nekim amandmanima.

Konačan zakon trebao bi potpisati predsjednik François Hollande u roku od 15 dana.

Ovo su povijesno glasanje pratili građani i građanke okupljeni ispred parlamenta od kojih su jedni klicali s odobravanjem, a drugi glasno negodovali. U stanju  pripravnosti bile su jake policijske snage s vodenim topovima, a novi antigej protesti se tek očekuju. 

Protivnici ove odluke na čelu s Katoličkom crkvom, te drugim religijskim i konzervativnim organizacijama još se uvijek  nadaju njezinu osporavanju na Ustavnom sudu.

Unatoč tome, potpisivanje zakona moglo bi se odgoditi na maksimalno mjesec dana.

“Čak i u slučaju žalbe Ustavnom sudu, možemo smatrati kako će zakon stupiti na snagu u drugoj polovici lipnja”, kazala je francuska ministrica obitelji, Dominique Bertinotti.

Od ovog ljeta gej parovi moći će se vjenčati“, poručila je na kraju. 

Podsjetimo, povijesna odluka prije tjedan dana obilježila je i Novi Zeland koji je 17. travnja 2013. postao prva azijsko- pacifička država koja je legalizirala istospolne brakove.