U fokusu

osmomartovski tjedan

Gdje za 8. mart? Pregled događanja u Splitu, Rijeci i Zagrebu

Gdje za 8. mart? Pregled događanja u Splitu, Rijeci i Zagrebu

fAKTIV/Ana Lovreković

Ovogodišnji 8. mart  – Međunarodni dan žena – bit će obilježen prosvjednim marševima, tribinama, radionicama. Donosimo pregled događanja po gradovima:

SPLIT

{slika}

U Splitu se 8. marta održava Noćni marš ZA prava žena pod geslom: RAČUNAJTE NA OTPOR! – Sto godina ženskog pokreta u Splitu!. Marš započinje okupljanjem na Narodnom trgu (Pjaci) ispred stare gradske vijećnice u 18 sati, odakle se kreće kroz Bosanku, preko Tomislavove i Marmontove, Rive, Hrvojeve, do Peristila, gdje je predviđeno završno događanje.

“Neplaćeni i potplaćeni rad, nasilje koje postaje sve brutalnije, direktni napadi na ženu kao slobodno biće koje ima jednaka prava kao i muškarci da slobodno odlučuje o svojim izborima i svom životu, podzastupljenost u tijelima političkog i ekonomskog odlučivanja, oglušivanje i nesposobnost vlasti da prepozna, poštuje i osigura zaštitu prava žena, razlozi su da budemo na ulici na Dan žena”, poručuju organizatorice.

 

RIJEKA

{slika}

Povodom Dana žena u Klubu za žene priprema se radionica o reproduktivnim pravima žena, nakon koje slijedi izrada transparenata za Noćni marš u Rijeci. Radionica i izrada transparenata u ukupnom trajanju od 2 sata održat će se u Klubu za žene (CTK Rijeka, Školjić 6, 1. kat) u ponedjeljak, 5. marta 2018., s početkom u 17 sati. Prijaviti se možete putem prijavnog obrasca na sljedećem linku: http://bit.ly/2t13zOp, do nedjelje, 4. ožujka 2018. Broj polaznica je ograničen.

U Rijeci osmomartovske aktivnosti uključuju tribinu koja će se održati u Antikvarijat Ex Libris 7. marta u 19 sati. Na tribini naziva “O nužnosti ratifikacije Istanbulske konvencije” razgovarat će se o aktualnom stanju vezanom za ratifikaciju ovoga dokumenta u Republici Hrvatskoj. Promotrit će se čimbenici koji priječe ratifikaciju, kao što će se pretpostaviti učinci koji bi ratifikacijom mogli biti postignuti, kako u kontekstu sprječavanja naslilja tako i rodne ravnopravnosti u širem društvenom smislu. Na tribini sudjeluju dr. sc. Sanja Barić, dr. sc. Ivana Radačić i Daniel Antunović uz moderaturu Brigite Miloš. Tribinu organiziramo u suradnji s Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci.

U četvrtak, 8. marta od 14 do 18 sati kod Radio Rijeke bit će postavljena i multimedijalna instalacija u javnom prostoru “Molim lijepo”. Ova instalacija kolektiva Ulična aristokracija se dokumentaristički bavi fragmentima promišljanja ženske svakodnevice, malih i velikih borbi, snova i birokracije.

Prvi Noćni marš za 8. mart u Rijeci održat će se 8. marta s početkom u 18 sati na Kontu. “‘Hrvatska izumire!’ čuje se s Markovog trga. No, to što postojeći kapaciteti institucija predškolskog odgoja ne mogu zadovoljiti sve potrebe i to što je školstvo ostalo daleko u 20. stoljeću, nesvjesno promjena koje su se u međuvremenu dogodile nije tema o kojoj se treba razviti dijalog s građanima, građankama i stručnjacima i stručnjakinjama. Žene su primarne njegovateljice, one koje vrše neplaćeni kućanski rad i nedostatak socijalnih institucija je nešto što prvo one osjete”, ističu organizatorice u pozivu na Marš.

 

ZAGREB

{slika}

Osmomartovski tjedan u Zagrebu otvoren je radionicom transparenata u Zelenoj akciji (Frankopanska 1) koja traje i danas, u subotu, 3. marta od 15 do 19 sati. Ako želite izraditi svoj transparent za veliki treći Noćni marš u Zagrebu, pridružite se!

Aktivnosti se nastavljaju tribinom “Informiraj se, budi emancipiran/a: Što je Istanbulska konvencija“, koja će se održati u ponedjeljak, 5. marta, od 18 sati u novotvorenoj Šesnaestici u Ozaljskoj 16. “Dok konzervativne i klerikalne struje manipuliraju sadržajem Konvencije, zastrašujući građane i građanke nepostojećim terminom ‘rodne ideologije’, javnost biva uskraćena za stvarnu svrhu i namjenu ovog dokumenta. Istanbulska konvencija je pravno obvezujući međunarodni instrument kojim se kriminaliziraju djela kao što su tjelesno, psihičko i seksualno nasilje te seksualno uznemiravanje, prisilni brakovi, sakaćenje ženskih spolnih organa, prisilni pobačaji i koji treba štititi žene od svih oblika nasilja, sprečavati progon žena i generalno doprinositi uklanjanju nasilja prema ženama i nasilja u obitelji”, stoji u opisu događanja.

Tribina “8. mart – feminističko nasljeđe i borba danas” održat će se u utorak, 6. marta u 19 sati u prostoru Kluba studenata Filozofskog fakulteta na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Ivana Lučića 3. Tribina o 8. martu – Međunarodnom danu žena organizira se, ističu organizatorice, kako bi se podsjetile/i da u današnje doba neoliberalnog kapitalizma 8. mart nije samo dan slavlja i prisjećanja, nego i dan otpora i borbe te da bi ukazale koliko je bitno izaći na ulice za 8. mart i pokazati da zahtijevamo i provodimo promjenu.

U utorak, 6. marta od 19 do 21 sat u Zelenoj akciji održava se i radionica bubnjanja, kao priprema za bubnjanje na Noćnom maršu. Prijavite se na radionicu mailom na drumnbijes@gmail.com najkasnije do 5. marta, ali požurite s prijavom jer je zbog broja raspoloživih bubnjeva, broj osoba na radionici ograničen!

Četvrtak, 8. marta rezerviran je za za veliki Noćni marš. Okupljanje počinje od 18 sati na Trgu žrtava fašizma. “Razloga za LJUTNJU je i previše: žene su u ovom društvu potplaćene radnice i neplaćene kućanske radnice, doživljava nas se isključivo kao roditeljice, odgajateljice i njegovateljice nacije. Ljute smo zato što rodno uvjetovano nasilje prema ženama prolazi nekažnjeno, ljute smo zato što se davno izboreno pravo na pobačaj našlo na udaru Crkve i vladajućih. Ljute smo zato što premijer Plenković otvoreno laže o datumu ratifikacije Istanbulske konvencije, a ministrica Murganić šalje poruku ženama da šute i trpe nasilje u svoja četiri zida. Ljute smo zato što se nastavljaju žestoki fašistički napadi na sve Druge i drugačije. Zato nam treba 8. mart – dan kada izlazimo na ulice, svjesne nužnosti OTPORA. Svjesne nužnosti borbe za pravo na pobačaj, za besplatno i kvalitetno javno zdravstvo, za dostupne javne servise, za obrazovanje, za sigurna radna mjesta, solidarnu stambenu i mirovinsku politiku“, poručuju organizatorice i pozivaju vas marširate  s njima  utabanim stazama stoljetnog ženskog otpora.

Za kraj, u Zagrebu se u četvrtak, 8. marta, nakon Marša opet organizira i OsmyMartyParty u Klubu (Pavla Hatza 16) od 20 sati. “Promjena neće doći preko noći, ona se gradi. Gradimo svoju promjenu – i u borbi i u međusobnom druženju. Borba traje svaki dan, zato se nakon odlučnog marširanja dođi odlučno zabaviti”, stoji u pozivu.