U fokusu

MAYA YACHIELI WIND - IZRAELSKA AKTIVISTKINJA

Glas Palestine u Izraelu

Glas Palestine u Izraelu

Screenshot: YouTube

Od 1946. do danas palestinski teritorij je smanjen za gotovo 85 posto, a njihov narod zaboravio je što je to pravda, djetinjstvo i pravo na miran život. Borba za ljudska prava Palestinaca i Palestinki diljem svijeta, ali i u samom Izraelu, izaziva veliku pažnju javnosti koja već godinama izvještava o 24-godišnjoj Mayi Yechieli Wind.

Maya je rođena u Jeruzalemu u tipičnoj židovskoj obitelji i unatoč tome što je odrastala pod ideološkim obrascima koji su Palestinu ubrajali kao krajnjeg neprijatelja Izraela, njezin način razmišljanja bio je potpuno drugačiji. U 15-oj godini upoznala je djevojčicu čijeg oca je ubila izraelska vojska i odlučila nešto promijeniti.

Nakon nekoliko godina, Wind je postala dio pokreta koju čini skupina mladih studenata/ica posvećenih otporu rata i vojnoj službi koja je u Izraelu obvezna nakon završetka srednje škole. 2008. godine Maya završava u zatvoru zbog protivljenja odlaska u vojsku, što je jedan od način na koji Vlada kažnjava mlade koji ne žele sudjelovati u ratu protiv Palestine. U intervjuima detaljno govori o tom iskustvu, ali i načinima na koji Izraelska policija kontrolira palestinski narod. Objašnjava da je vojska ta koja odlučuje koji /e Palestinci i Palestinke ulaze u školu, rade i putuju. Upućuju ih kako da upravljaju i razvijaju vlastitu zemlju, odlučuju tko dobiva vodu i tko ima, odnosno nema, pristup bolnici.

Maya smatra da u cionizmu leži problem zbog Palestine koji je nastao povijesnim utemeljenjem Izraela. Radi se o političkoj ideologiji koja sebe definira kao pokret nacionalnog oslobođenja koji ima za cilj potaknuti židovske migracije u obećanu zemlju. Wind je studirala u SAD-u, a trenutno se nalazi na postdiplomskom studiju sociologije i antropologije na fakultetu u New Yorku. Također je pripadnica nekoliko društvenih pokreta poput Anarchists Against the Wall, Boycott from Within y Jewish Voice for Peace.