U fokusu

reakcija sindikata

Godišnjicu Europskog stupa socijalnih prava obilježavamo demontažom socijalne države

Godišnjicu Europskog stupa socijalnih prava obilježavamo demontažom socijalne države

S.K.

Prije godinu dana, 17.11.2017. g., na Socijalnom sastanku na vrhu u Göteborgu, države članice usvojile su Europski stup socijalnih prava kojim su sebe, kao i institucije Europske unije, obvezale na zakonodavne izmjene i provedbu ekonomskih i socijalnih politika koje će podići razinu socijalnih prava svih građana EU te spriječiti siromaštvo i daljnji rast nejednakosti. Stup snažno naglašava ulogu dostojanstvenog rada u ekonomskom rastu i društvenom razvoju te potrebu jačanja postojećih, kao i razvoj novih mjera na području socijalne sigurnosti koje će biti u stanju primjereno odgovoriti na nove socijalne rizike.

Hrvatska Vlada neprestano ističe svoju podršku Europskom stupu socijalnih prava, i namjeru Hrvatske da u potpunosti sudjeluje u njegovoj provedbi, što je uostalom i u skladu s ustavnim određenjem Hrvatske kao socijalne države. Međutim, u stvarnosti se stanje radnih i socijalnih prava u Hrvatskoj neprestano pogoršava, na čemu možemo zahvaliti i aktualnoj Vladi RH. Vlada na riječima i Vlada u stvarnom postupanju dijametralno su suprotne.

– Čak i danas, upravo u trenucima dok Vlada sama spominje obljetnicu i podupire Stup, Hrvatski sabor, na njen prijedlog, raspravlja o ukidanju doprinosa za nezaposlenost koji je temelj modela fleksigurnosti. Osiguranje za slučaj nezaposlenosti, pravo je radnika temeljem rada, a ne socijalna pomoć. Međutim, rješenje ministra financija, na zahtjev HUP-a, prava radnika svodi na socijalnu pomoć, a radnika, koji svojim radom stvara novu vrijednost i koji iz plaće financira i ukupnu nadgradnju i mrežu socijalne sigurnosti pretvara u molitelja! Ovo je još jedan u nizu Vladinih poteza obezvrjeđivanja rada i radnika, ističe Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Sudjelovanje sindikata i poslodavaca, osobito kroz socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje, uvjet je uspješne provedbe Stupa i ostvarivanja prava na pravednu plaću, ravnotežu privatnog i poslovnog života, zaštitu zdravlja i sigurnosti te primjereni socijalnu zaštitu. Glavni tajnik Europske konfederacije sindikata (ETUC), Luca Visentini povodom godišnjice Stupa europskim institucijama uputio je poruku kako je Stup donio nadu za budućnost, ali i da se on mora i ostvariti kako bi zadovoljio očekivanja europskih radnika i građana. Predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i povjerenici Marianne Thyssen uručio je i prigodnu tortu istaknuvši: Šteta je što ne mogu svi dobiti komad tog kolača. Radnici u svim državama rade u nepravednim uvjetima rada, mnogi jedva preživljavaju zbog plaća koje ih ne izvlače iz siromaštva, ili uopće ne primaju plaće, a brojni su radnici zarobljeni na ugovorima o radu s nula sati rada ili su pak lažno samozaposleni. Stup obećava riješiti te probleme i nadamo se da će ubrzo polučiti konkretna rješenja.

Jučer se u Europskom Parlamentu glasalo o tome da se prijedlog Direktive o transparentnim i predvidljivim uvjetima rada uputi u proceduru trijaloga, čime bi bilo omogućeno da Direktiva bude izglasana prije novih europskih izbora u svibnju. Iako je takav prijedlog izglasan i iako su svima puna usta socijalnih prava i Europskog stupa, hrvatski zastupnici članovi grupe Europskih pučana glasali su – protiv.