U fokusu

anti-choice marketinški alati

Google je lažnim klinikama za pobačaj dao 150,000 dolara besplatnih oglasa

Google je lažnim klinikama za pobačaj dao 150,000 dolara besplatnih oglasa

Women's March/Facebook

Google je dao na desetke tisuća dolara besplatnih oglasa anti-choice grupama, čiji oglasi sugeriraju da pružaju usluge pobačaja u svojim klinikama, a zapravo žele odvratiti žene od pobačaja, javlja Guardian.

Grupa Obria, koja vodi mrežu klinika financiranu od strane katoličkih organizacija, dobila je 2015. godine Googleovu potporu za oglašavanje u iznosu od 120,000 dolara. 2011, godine Obria je dobila 32,000 dolara. Ovakve potpore osmišljene su kako bi podržale i proširile doseg neprofitnih organizacija diljem svijeta.

Obria je dobila potporu te 2015. godine unatoč tome što se Google suočio s intenzivnim kritikama godinu dana ranije, nakon što su pro-choice grupe otkrile da se na platformi nalaze obmanjujući oglasi za lažne klinike za abortus.

Način na koji Obria koristi Googleove potpore pokazuje kako je Google postao važan marketinški alat za takve organizacije. Grupa pod nazivom Choose Life Marketing, koja lažnim klinikama za pobačaj pomaže plasirati njihove usluge, potiče svoje klijente da se prijave za Googleove potpore.

Guardian je u siječnju došao do snimki razgovora u kojoj je zaposlenik Choose Life Marketinga tražio pomoć u online chat sobi za neprofitne organizacije koje traže pomoć pri prijavi za Googleove potpore. U tom razgovoru zaposlenik Googlea objašnjava kako su stranice dviju klinika odbijene jer nisu bile sigurne, a ne zbog njihova sadržaja. Potaknute su da se prijave opet.

Iz Googlea kažu da su njihove potpore dostupne “raznolikim skupinama koje predstavljaju mnogo različitih stavova” te kako i grupe koje pružaju uslugu pobačaja i one koje se protive pobačaju dobivaju potpore.

Google nije želio komentirati potporu Obriji, ali su rekli da svi primatelji potpora moraju poštivati politike platforme. Jedna takva politika zabranjuje lažno prikazivanje u oglasima, kao i oglase koji “imaju namjeru obmanjivati korisnike_ce isključivanjem relevantnih informacija ili davanjem pogrešnih informacija o proizvodima, uslugama i tvrtkama”.

Kada je Guardian Googleu pokazao niz drugih oglasa za lažne klinike za pobačaj, tvrtka je odbila komentirati rekavši samo da će svi oglasi koji krše politike Googlea biti uklonjeni. Nekoliko dana kasnije ti su oglasi i dalje bili dostupni