U fokusu

posljedica ukorijenjeniih patrijarhalnih normi

Gotovo 40% svih ženskih samoubojstava događa se u Indiji

Gotovo 40% svih ženskih samoubojstava događa se u Indiji

Prema istraživanju čije je rezultate ovog tjedna objavio Lancet, većinu od svih žena na svijetu koje počine samoubojstvo čine Indijke. Prema navedenom istraživanju, čak dvije od pet žena koje počine samoubojstvo statistički će biti upravo iz Indije, što stopu ženskih samoubojstava čini tri puta višom no što je pretpostavljeno s obzirom na geografske i socio-ekonomske faktore vezane uz tu državu.

Osim što 36.6% svih ženskih samoubojstava čine stanovnice Indije, navedene žrtve istog mahom su udate žene mlađe od 35 godina. Prema riječima Poonam Muttreje, izvršne direktorice Indijske zaklade za populaciju isto je moguće zahvaliti činjenici da u Indiji i dalje vlada trend dječjih i tinejdžerskih brakova koji nerijetko budu popraćeni nasiljem kao simptomom duboko ukorijenjenih patrijarhalnih normi. Kako navodi Muttreja, u nepovezanom istraživanju, čak 62% ispitanih žena izjavilo je da nasilje od strane supruga smatra opravdanom i normalnom pojavom.

“Naše društvene norme su vrlo regresivne”, govori Muttreja. “U selu se djevojka naziva kćerkom njezina oca, onda ženom svoga muža, a kad dobije sina, onda postaje tek sinovljeva majka.”

Stopa ženskih samoubojstava smanjila se u odnosu na 1990-e, no i dalje je zabrinjavajuća. Uz očitu povezanost suicida i nasilja nad ženama kojem su mnoge stanovnice Indije izložene, rezultati istraživanja pokazali su i evidentan utjecaj niskog društvenog statusa koji u indijskom društvu uživa žena kao supruga, kao i nedostatak podrške mladim majkama te izostanak financijske neovisnosti.

Istraživanje također naglašava da je samoubojstvo u Indiji tek nedavno dekriminalizirano, pa postoji mogućnost da bi istinska stopa mogla biti još veća, ali samoubojstva mnogih žena i dalje ostaju skrivena od strane obitelji i liječnika zbog straha od stigme ili policijskih uplitanja.