U fokusu

Što reći nakon referenduma?

Građani i građanke za mržnju i diskriminaciju

Građani i građanke za mržnju i diskriminaciju

Prema rezultatima prebrojanih glasačkih listića, “ZA” je glasovalo gotovo 66 posto a “PROTIV” manje od 34 posto birača/ica. 

Toliko građana/ki Republike Hrvatske glasovalo je za to da se brak u Ustavu definira kao zajednica muškarca i žene. Protiv ovakvog referendumskog pitanja je glasovalo 33,62 posto birača/ica.

“Protiv” se većinski izjasnila Primorsko-goranska županija, kao i Istarska županija. Prema dosad prikupljenim podacima, “protiv” se u županiji izjasnilo 51,46 posto birača/ica, a čak 59 posto glasova u Rijeci zaokružilo je isti odgovor. U Istarskoj županiji 57,75 posto građana/ica glasalo je “protiv”; u Puli je isti odgovor zaokružilo 63,6 posto birača/ica.

U ostalim županijama i većim gradovima većina birača/ica je glasovalo “za” na referendumu, počev od Zagreba, gdje je prema dosadašnjim rezultatima tako glasovalo 56 posto građana. U Splitu je “za” glasovalo 68 posto birača/ica.

O rezultatima referenduma u Hrvatskoj su večeras izvijestili i najutjecajniji svjetski mediji. Svi odreda donose istu ocjenu – referendumsko pitanje bilo je usmjereno protiv LGBT zajednice. 

“Hrvati/ice na referendumu podržali zabranu istospolnih brakova”, objavio je BBC, koji javlja da je dvije trećine birača/ica koji su pristupili referendumu glasalo “za”. “Gotovo 90 posto hrvatske populacije koja broji 4,4 milijuna ljudi izjašnjavaju se kao rimokatolici, a crkva je snažno zagovarala glasanje ‘za'”, naglašava BBC.

Priča o nedostatku tolerancije i mržnji hrvatskih birača/ica obišla je tako gotovo čitav svijet.