U fokusu

nasilje nad ženama u Meksiku

Gradonačelnica Mexico Cityja obećala iskorijenjivanje nasilja nad ženama

Gradonačelnica Mexico Cityja obećala iskorijenjivanje nasilja nad ženama

Prvi gradonačelnica Mexico Cityja najavila je iskorijenjivanje nasilja nad ženama i nekažnjavanje rodno uvjetovanog nasilja u glavnom gradu. “Da bi se izbjeglo i eliminiralo nasilje nad ženama… konačno, to je cilj”, kazala je gradonačelnica Claudia Sheinbaum na skupu na kojem je organiziran okrugli stol o pravdi za žene i djevojke u Mexico Cityju. “Ne samo borba protiv nasilja, nego iskorjenjivanje. To je krajnji cilj“, dodala je.

Nasilje nad ženama stalni je problem u Meksiku, konzervativnoj katoličkoj zemlji u kojoj mačizam vlada, a tradicionalni koncepti roda duboko su ukorijenjeni. Prema podacima Vlade, više od 1.100 žena ubijeno je u Meksiku od siječnja do svibnja ove godine, od kojih je skoro 370 ubijeno zbog svog roda.

Femicid je federalni zločin u Meksiku od 2012. godine.

Izvješće Nacionalnog instituta za statistiku i geografiju iz 2018. godine pokazalo je da je oko 45 posto žena u Meksiku doživjelo neki oblik nasilja od strane partnera, a gotovo 18 posto ih je patilo od fizičkog zlostavljanja.

Samo u Mexico Cityju dosad je zabilježeno 81 ubojstvo žena i 13 femicida, pokazali su Vladini podaci. Sheinbaum je iznijela mjere koje je njena Vlada poduzela kako bi kazneno gonila počinitelje i zaštitila žene, kao što je postavljanje stručnjakinja odvjetnica u svakom od 16 javnih gradskih ministarstava kako bi se podržale žene koje prijavljuju nasilje.

Rekla je da su se takve zaštitne mjere učetverostručile od prošle godine, a također se poziva na jačanje mreže skloništa s pravnom i psihološkom podrškom u gradu poznate kao “Lunas”.

“Spašavamo žene”, rekla je.

Još jedan ključan korak bio je rješavanje pitanja nekažnjavanja, uz procesuiranje 15 slučajeva femicida i pet presuda u glavnom gradu. Također, šest slučajeva je reklasificirano na femicide od sumnjivih samoubojstava ili ubojstava.

Aktivisti/kinje za ljudska prava pozdravili su aktivnosti gradonačelnice, ali su upozorili da su potrebni konkretniji koraci. “Poruka je dobra, no ono što nam je potrebno su akcije”, izjavio je za Thomson Reuters fondaciju Juan Martín Perez Garcia, izvršni direktor REDIM-a, skupine za zastupanje prava djece.

Sheinbaum, nagrađivana znanstvenica iz vladajuće stranke Morena, izabrana je prije godinu dana nakon što je, između ostalog, obećala rješavanje neravnopravnosti spolova i povećanja kriminala.

Bila je prva žena koja je izabrana u jedan od najmoćnijih ureda u Meksiku, a tek druga koja je služila kao gradonačelnica. Gradonačelnica Rosario Robles upravljala je gradom od 1999. do 2000. godine nakon što je njezin prethodnik Cuauhtemoc Cardenas dao ostavku kako bi se kandidirao za predsjednika.