U fokusu

Kriza djeluje na žene u svim dobnim i socioekonomskim slojevima

Grčka financijska kriza dovela do veće stope pobačaja

Grčka financijska kriza dovela do veće stope pobačaja

Broj izvršenih abortusa u Grčkoj od početka krize porastao je za 50 posto, a udvostručio se i broj spontanih pobačaja. Pri tome, broj poroda u javnim bolnicama u istom se periodu smanjio za 30 posto dok se broj uspješno potpomognutih oplodnji smanjio za 20 posto. To su samo neki od nalaza koji su predstavljeni na 7. Panhelenskoj konferenciji planiranja obitelji.

Prema mišljenju stručnjaka, kriza je djelovala na žene u svim dobnim i socioekonomskim slojevima, kao i na ponašanje mladih, a posebno tinejdžera/ica.

Grčka je postala vodeća zemlja po broju pobačaja u Europskoj uniji. Prije deset godina na populaciju od 11 milijuna žena bilo je 200.000 abortusa, dok je danas ova brojka narasla na 300.000. Procjenjuje se da od 1.000 trudnoća 140 rezultira abortusom. Abortusu obično pribjegavaju žene koje već imaju jedno ili dvoje djece. “Prednatalni zdravstveni paket” za ženu bez zdravstvenog osiguranja u javnim bolnicama košta nešto manje od 500 eura, dok carski rez košta 1000 eura. Cijena je još i viša za žene migrantkinje za koje ovaj paket dođe 1500 eura.

Nadalje, broj lijekovima induciranih pobačaja povećao se s dva na četiri posto. U većini slučajeva ovi pobačaji se odvijaju bez liječničkog nadzora.

Valja naglasiti i to da prema posljednjim istraživanjima čak 30 posto seksualno aktivnih tinejdžera/ica ne koristi nikakav oblik zaštite. Najuobičajenija posljedica ovoga je pojava HPV-a. Raširenost ovog virusa, koji izaziva rak grlića maternice, u posljednjih se nekoliko godina dramatično povećao, dok je istovremeno cijepljenje protiv HPV-a u Grčkoj na najnižim razinama u Europskoj uniji. Prema nekim procjenama, usprkos kampanjama koje promoviraju cjepivo protiv HPV-a, tek 35 posto žena u Grčkoj je cijepljeno.  Infekcija HPV-om je druga najčešća bolest kod žena u dobi od 15 do 44 godine, a zabrinjavajuć je i rast broja osoba koje se nalaze u prvom stadiju raka u dobnoj skupini od 16 do 25 godina.

Zaključak je jasan, smanjena javna medicinska skrb koja je rezultat žestokih mjera štednje ugrožava zdravlje i živote žena u Grčkoj. Stoga, kako bi se ovi trendovi zaustavili i obrnuli, nužno je odmah prekinuti mjere štednje i povećati javna ulaganja u zdravstveni sektor, što je i zaključak Panhelenske konferencije, kao i otvaranje odjela za planiranje obitelji u kojem bi se žene upoznavalo o korištenju kontracepcijskih pilula, te nudili savjeti i pomoć u slučaju neželjene trudnoće.