U fokusu

Gotovo jedna trećina djevojaka u braku prije 18. godine

Gvatemala zabranjuje dječje brakove

Gvatemala zabranjuje dječje brakove

Gvatemala je podigla minimalnu dob za stupanje u brak na 18 godina, ali aktivisti/kinje za ženska prava smatraju da će provođenje novog zakona  biti izazov u zemlji u kojoj je gotovo trećina djevojaka trenutno u braku prije ove dobi.

Christa Stewart, aktivistkinja za ravnopravnost spolova, pozdravila je  zakon kao “jako važan korak u prepoznavanju punog potencijala djevojčica i djevojaka kao novog okvira kako treba postupati u društvu”.

Aktivisti/kinje za ljudska prava naglašavaju i kako će to biti poseban izazov za autohtonu zajednicu Maya, koji žive u siromašnim, ruralnim područjima, gdje su dječji brakovi najčešći.

UNICEF-ovi podaci otkrivaju da sedam posto gvatemalskih djevojaka ulazi u brak prije 15. godine, a 30 posto do 18. godine.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)  upozorava  kako su komplikacije u trudnoći i porodu drugi najviši uzrok smrtnosti djevojaka od 15 do 19 godina diljem svijeta,  a djeca rođena od majki adolescentica suočavaju se sa znatno većim rizikom smrti.

Udruge za ljudska prava ističu da dječji brakovi, što često znači udaju za mnogo starijeg muškarca, uskraćuju djevojkama priliku za obrazovanje, izlažući ih siromaštvu i daleko većem riziku obiteljskog i seksualnog nasilja.