U fokusu

kontrina inicijativa

‘Hitno vratite kazneno djelo nasilničkog ponašanja u Kazneni zakon’

‘Hitno vratite kazneno djelo nasilničkog ponašanja u Kazneni zakon’

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije aktivisti i aktivistkinje Pravnog tima Kontre uručiili su jutros Ministarstvu pravosuđa zahtjev za pokretanje inicijative za hitno vraćanje kaznenog djela nasilničkog ponašanja u Kazneni zakon, prenosi H-alter.

Naime, usvajanjem novog Kaznenog zakona koji je stupio na snagu 2013. godine ukinuto je kazneno djelo nasilničkog ponašanja, zbog čega će, smatraju iz Kontre, brojni nasilnici na ulicama Hrvatske ostati nesankcionirani.

“Napade iz mržnje na pripadnike i pripadnice manjinskih društvenih skupina, a uključujući i LGBT osobe, izvršavaju najčešće grupe napadača/ica. U takvim slučajevima sudionici/e napada koji/e nisu izravno udarili/e ili zaprijetili/e žrtvi ostate će kazneno nesankcionirani/e. Slučajevi pozitivne prakse kažnjavanja nasilja iz mržnje iz prošlosti, kao što su sankcioniranje napada na Gorana Hadžića i Nevena Rauka u kojima su presude glasile upravo na nasilničko ponašanje iz mržnje, najbolje govore o važnosti ovog kaznenog djela koje je sada više ne postoji. Propust zakonodavca ostavio je građane i građanke bez zaštite od nasilničkog ponašanja, što je neprimjereno društvenoj opasnosti djela”, poručila je Sanja Juras, koordinatorica Pravnog tima.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije obilježava se u sjećanje na 17. svibnja  1990. godine, prije točno 20 godina, kada je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost s popisa Međunarodne klasifikacije bolesti. Svake godine na međunarodni dan borbe protiv homofobije različite akcije održavaju se u preko 50 zemalja, a iz Kontre su se na ovakvu akciju odlučili potaknuti sve većim brojem slučajeva nasilja nad LGBT osobama u posljednje vrijeme od kojih se posljednji javni slučaj napada na LGBT aktivista Antu Beusa dogodio tek prošli tjedan.

Nakon uručenja zahtjeva aktivisti i aktivistice su simbolično pustili šest balona u bojama zastave LGBT pokreta ispred Ministarstva pravosuđa.