U fokusu

još jedna u nizu prijetnji

HND poziva političare/ke da osude gušenje slobode govora i napade na novinare/ke

HND poziva političare/ke da osude gušenje slobode govora i napade na novinare/ke

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) još jednom apelira na sve koji/e sudjeluju u javnom prostoru, a posebno na političare i političarke na vlasti, da bezrezervno osude pokušaje gušenja slobode izražavanja, kao i sve učestalije prijetnje i napade na novinare i novinarke, što predstavlja ozbiljnu prijetnju demokraciji u Hrvatskoj.

“Najnoviji povod za ovaj naš apel je anonimna prijetnja novinaru Ivici Đikiću koji će u petak, 8. travnja, u Novinarskom domu predstavljati knjigu Jasenovac – tragika, mitomanija, istina publicista Slavka Goldsteina. Prijetnja Đikiću stigla je prošloga tjedna, a potpisali su je anonimni pripadnici HOS-a iz Duvna, današnjeg Tomislavgrada, Đikićeva rodnog mjesta u BiH. Tekst na jednoj stranici završava ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’, te najavljuje da će HOS-ovci doći na promociju ‘u velikom broju'”, priopćeno je iz HND-a.

“Budući da je organizator predstavljanja knjige, izdavačka kuća Fraktura, zatražio od zagrebačke policije osiguranje skupa, a da je angažirao i zaštitarsku službu, HND želi vjerovati da će skup proći u najboljem redu i da će policija napraviti sve da se izbjegne bilo kakav incident. Iako je incident već sama činjenica da je potrebno poduzimati ovakve mjere da bi se predstavila jedna knjiga”, naglašavaju.

HND također podsjeća da su verbalni napadi na novinare učestali i da se više ne svode samo na anonimne prijetnje. Prijetnje koje primaju pojedini novinari, kao i sam HND i njegovo vodstvo, gotovo su svakodnevni, a nerijetko je riječ o prijetnjama ubojstvom. To se mora hitno osuditi i zaustaviti. Jer oni koji relativiziraju nasilje, koji za njega traže opravdanje i smatraju da je ono logična posljedica nečijeg pisanja i novinarskog rada, i sami sudjeluje u njemu.