U fokusu

ostale skupine su isključene

Hollywood: Bijeli, strejt, tjelesno zdravi muškarci i dalje su norma

Nova studija pokazuje da uloge za bijele, strejt, tjelesno zdrave muškarce i dalje ostaju norma na ekranima, s isto tako malom reprezentacijom ostalih skupina i iza kamera.

Studija o različitostima pokazala je da Hollywood i dalje slabo reprezentatira žene, osobe s invaliditetom, lezbijke, gejeve, biseksualce/ke, transrodne osobe i etničke manjine, kako na ekranima, tako i iza kamera.

U izvještaju, naručenom od strane Media, Diversity & Social Change Initiative – MDSC (Inicijativa za medije, različitosti i socijalnu promjenu) sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji, analizirano je 900 popularnih filmova u periodu od 2007. do 2016. godine (isključujući 2011. godinu koja je obrađena u zasebnoj studiji). Zaključeno je da postoji jako mala ili gotovo nikakva promjena u reprezentaciji različitih skupina u filmovima, te da su “bijeli, strejt, tjelesno zdravi muškarci ostali norma u filmovima”.

Analizom najpopularnijih 100 filmova iz 2016. godine, utvrđeno je da je samo 31,4% govornih uloga pripalo ženama, dok je za nebijele skupine taj broj još manji i iznosi 29,1%. Od njih, 13,6% bili/e su pripadnici/e crne rase, a 5,7% bili/e su Azijati/kinje. Naročito mala brojka nađena je za Latinoamerikance/ke, s brojkom od samo 3,1%. Treba nadodati da više od polovice filmova iz 2016. godine nema likove latino podrijetla s govornim ulogama. Samo 2,7% likova s govornim ulogama bile su osobe s invaliditetom. Naposljetku, 1,1% govornih uloga pripalo je pripadnicima/ama gej, lezbijske i biseksualne orijentacije, dok transrodnim osobama nisu dodijeljene govorne uloge. Oskarom nagrađeni film Moonlight bio je jedini film u prošloj godini čiji je glavni lik bio gej muškarac.

Isto tako, izvještaj naglašava veliki problem intersekcionalnosti u filmskoj industriji, s gotovo polovicom od ispitanih 100 filmova iz 2016. godine koji nisu imali crnkinje u govornim ulogama, dok više od dvije trećine filmova nije imalo ženske likove azijskog i latino podrijetla.

Iza kamera, rezultati ispitivanja za žene i etničke skupine isto su poražavajuće mali. Za 2016. godinu, bilo je samo 4,2% filmskih režiserki, a među njima nije bilo nijedne crnkinje. Od 1438 ispitanih režisera/ki, scenarista/ica i producenata/tica, samo su 17,8% žene.

“Ovo su neprekidni i sustavni problemi. Nemoguće je pogledati u ove podatke i zaključiti da je propagiranje različitosti u filmskoj industriji zadnjih godina bilo uspješno“, komentira autorica studije, profesorica Stacy L. Smith.

Ovi rezultati pokazuju da je brisanje pojedinih grupa još uvijek prihvatljivo – filmovi pokazuju viziju Amerike koja više ne postoji. Filmska industrija prikazuje tužnu sliku isključivanja.

U izvještaju se nalaze i načini kako poboljšati različitosti u filmovima. Isto tako savjetuje poznatim zvijezdama filmske industrije da razmotre uvođenje klauzule o jednakosti u svojim ugovorima koja bi propisivala da studiji moraju biti nepristrani kako kod audicija talentiranih glumaca/ica, tako i kod intervjua za poslove iza kamera.

Prevela i prilagodila: Morana Novak