U fokusu

Kenija

Homofobni napadi u izbjegličkim kampovima

Homofobni napadi u izbjegličkim kampovima

geralt / pixabay.com

Kenija je naredila grupi LGBT+ izbjeglica da se vrate u logor gdje se suočavaju s homofobnim nasiljem.

Naoružana policija u Keniji navodno je 19. lipnja otjerala grupu od 76 osoba natrag u logor u Kakumi.

Izbjeglice – među njima najmanje dvadesetoro djece, prema Thomson Reuters Foundation – UNHCR je premjestio u sigurne kuće u Nairobiju, nakon niza nasilnih napada.

Prve_i među njima izbjegli_e su u prosincu 2018. godine, nakon prosvjeda ispred zgrade UNHCR-, kada je opisan kao “trajno preseljenje”.

Međutim, ovoga je mjeseca UNHCR za BBC izjavio da je kenijska vlada odlučila da izbjeglice “trebaju živjeti u kampovima i, ako borave izvan kampa, trebaju imati odgovarajuću dokumentaciju”.

Izjava je objavljena na Svjetski dan izbjeglica, kojim se nastoji podići svijest o 70 milijuna ljudi prognanih iz svojih domova diljem svijeta.

Jedna osoba, podrijetlom iz Burundija, izjavila je za BBC da je zadobila ožiljke na licu nakon brutalnog napada u kampu Kakuma.

Frank* je rekao da je uprava kampa skupini LGBT+ osoba krajem 2018. poručila da ih više ne može zaštititi od nasilja.

Neki_e su iz skupine odmah pobjegli_e. U travnju im se Frank pridružio u Nairobiju, gdje se, prema njegovim riječima, suočavaju s daljnjim napadima susjeda.

“Gdje god se nalazili_e, suočavamo se s homofobijom, ne znamo kamo pobjeći”, rekao je.

UNHCR je izjavio da će zaštititi LGBT+ izbjeglice sve dok žive u kampovima.

Homoseksualnost je u Keniji i dalje nezakonita, nakon što je 24. svibnja Visoki sud presudio protiv dekriminalizacije.

Prema zakonu o sodomiji iz vremena kolonijalizma, seksualni činovi “protiv prirode” kažnjavaju se s najviše četrnaest godina zatvora.

Thomson Reuters Foundation izvještava da većina izbjeglica dolazi iz Konga, gdje je prema podacima UN-a, više od osamsto tisuća osoba nakon širenja sukoba bilo prisiljeno potražiti utočište u drugim afričkim zemljama. Ostale stižu iz Ruande, Burundija, Tanzanije, Etiopije i Južnog Sudana.