U fokusu

Hrvatska se pridružila europskoj građanskoj inicijativi “My voice, my choice”

Inicijativu je pokrenuo slovenski Institut 8. mart, a pridružilo joj se čak 18 organizacija iz 9 zemalja EU.

Predstavljanje_kampanje

Foto: Marta Ožanić i Katarina Podobnik za Artkvart


U Europi čak 20 milijuna žena nema pristup svim aspektima zdravstvene skrbi, odnosno sigurnom i legalnom pobačaju. U nekim zemljama Europske unije žene i danas umiru radi zabrane pobačaja na zahtjev, ili radi nedostupnosti moraju koristiti alternativne načine osiguranja zdravstvene skrbi.

Povodom priključivanja Hrvatske europskoj inicijativi “My voice, my choice” održana je konferencija za medije u Rijeci. Na njoj su govorile Petra Meterc i Tanja Matijašević iz slovenskog Instituta 8. mart, organizacije koja koordinira inicijativu na europskoj razini te Marija Trcol i Marinella Matejčić kao predstavnice inicijative My voice my choice iz Hrvatske. Inicijativu je pokrenuo slovenski Institut 8. mart, a pridružilo joj se čak 18 organizacija iz 9 zemalja EU.

Nedopustivo je da žene u Europi umiru radi nedostupnosti pobačaja

Petra Meterc iz Instituta 8. Mart naglasila je da je Institut pokrenuo ovu akciju jer je nedopustivo da žene u Europi umiru radi nedostupnosti pobačaja. “Neprihvatljivo je da se u nekim zemljama Europske Unije, poput Austrije i Hrvatske, žene suočavaju s financijskim preprekama koje im onemogućuju pristup pobačaju jer nije besplatan. Neprihvatljivo je da u mnogim područjima diljem Europe, poput Italije i Španjolske, pobačaj nije dostupan zbog nedostatka pružatelja usluga. Neprihvatljivo je da žene iz Poljske i Malte i danas umiru radi nedostupnosti pobačaja. Pravo na pobačaj je ljudsko pravo, a pristup njemu temeljna zdravstvena zaštita”, kazala je. Navela je i da su zahtjevi inicijative vrlo jednostavni: žele da svi u Europskoj Uniji imaju pristup sigurnom pobačaju, bez obzira tko su i odakle dolaze.

Ova europska inicijativa ujedinjuje organizacije preko europskih granica, iz različitih zemalja, odnosno Slovenije, Španjolske, Finske, Poljske, Irske, Francuske, Austrije, Italije i sada Hrvatske.

Mogućnost davanja izravnog prijedloga Europskoj komisiji

Tanja Matijašević iz Instituta 8. mart rekla je kako građani i građanke Europske unije imaju pravo i mogućnost davati izravne prijedloge Europskoj komisiji i zahtijevati konkretne promjene. Korištenjem ove mogućnosti zahtijevalo bi se da EU donese zakonodavstvo kojim bi se stvorio financijski mehanizam koji pomaže državama članicama koje se dobrovoljno pridruže politici osiguranja pristupa zdravstvenoj usluzi, odnosno pobačaju na zahtjev svim ženama kojima je potreban. Nužno je prikupiti milijun potpisa iz najmanje sedam zemalja EU da bi ova Europska građanska inicijativa (European citizens’ initiative – ECI) predstavila zahtjev Europskoj komisiji i EU Parlamentu.

Matijašević naglašava da je cilj ove europske inicijative prikupiti dostatan broj potpisa do EU izbora, kako bi novi sastav Europskog parlamenta mogao odlučiti o ovoj inicijativi na samom početku svog mandata. Nadalje, navela je: “Naš prijedlog ne zadire u nacionalne zakone država članica. Mehanizam koji
predlažemo zahtijeva da Komisija upotrijebi svoje nadležnosti kako bi pomogla državama članicama u njihovim aktivnostima u pružanju zdravstvenih usluga i zaštiti ljudskog zdravlja i reproduktivnih prava.”

Ne radi se o ideološkom pitanju, već o dostupnosti zdravstvene skrbi

Marinella Matejčić iz hrvatske inicijative je rekla da je važno pobačaj na zahtjev adresirati i kroz nadolazeće nacionalne parlamentarne te EU izbore jer se radi o dostupnosti zdravstvene skrbi, a ne ideološkom pitanju. Matejčić je navela podatak kako je, prema podacima Europskog kontracepcijskog atlasa, Hrvatska na niskom 35 mjestu od 46 zemalja obuhvaćenih studijom, što nam govori da se ne radi samo o nedostupnosti prekida trudnoće na zahtjev. I prevencija neželjenih trudnoća u Hrvatskoj je veliki problem. Upravo to ukazuje na zanemareno pitanje ženskog zdravlja u našoj zemlji.

Marija Trcol, također iz hrvatske inicijative, dodala je da je Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. godine prepoznala važnost unaprjeđenja zdravstvene zaštite za ranjive skupine. Definirala ga je kao jedan od prioriteta u skladu s razvojnim smjerom 2: Jačanje otpornosti na krize. Strateški cilj 5.5. ove Strategije adresira upravo dostupnost, kvalitetu i učinkovitost zdravstvene zaštite. Međutim, naglasila je Trcol, u 2024. godini, kao i prethodnih godina svjedočimo sve većoj neučinkovitosti zdravstvenog sustava. Kao i sve većoj nedostupnosti zdravstvenih usluga iz domene reproduktivnog zdravlja. Unatoč tome, zbog netransparentnosti se ne zna točan broj ustanova koje ne vrše pobačaj. Zato je nemoguće znati kakva je stvarna situacija na terenu. Također, u 2022. godini 207 građanki RH je profesionalnu uslugu pobačaja na zahtjev moralo potražiti u Brežicama u Sloveniji.

Iz Hrvatske u ovoj inicijativi sudjeluju Centar za građanske inicijative, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI, Udruga roditelji u akciji – RODA, Dugine obitelji, Domine, Lana Bobić i Dunja Bonacci Skenderović te Pariter i Zaklada SOLIDARNA.