U fokusu

marš za znanost

‘Hrvatska treba biti zemlja koja se oslanja na znanost i stručnost u školstvu i zdravstvu’

U Zagrebu se danas održao drugi po redu Marš za znanost s ciljem ukazivanja na daljnje srozavanje obrazovanja i znanosti u Hravtskoj.

“Glasovi protiv cijepljenja djece postaju sve glasniji i sve opasniji, naširoko se promoviraju teorije zavjere, iskrivljeno se interpretira rodna teorija, svakodnevno se izvrću znanstvene činjenice u svrhu osobne promocije i političkih bodova. Cjelovita kurikularna reforma zamijenjena je parcijalnim rješenjima koja diktiraju kratkoročni politički kompromisi, dok se ni administrativno pitanje natječaja za voditelja i članove Ekspertne radne skupine ne može raščistiti. Liječnici, znanstvenici i studenti odlaze iz zemlje jer je u njoj sve manje posla i perspektive…”, poručili su organizatori/ce.

“Hrvatska treba biti zemlja koja se oslanja na znanost i stručnost u školstvu i zdravstvu, u kojoj se javne politike temelje na znanstvenim podacima, a ne na predrasudama, u kojoj javni mediji promoviraju znanost umjesto pseudoznanosti i praznovjerja, u kojoj ustanove štite stručnost i etičnost, a ne klijentelizam, u kojoj implementacija svih mjera u usvojenoj Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije ide ruku pod ruku s nužnim povećanjima ulaganja u znanost i obrazovanje”, poručeno je.

Marš je krenuo od spomenika Nikoli Tesli u Preradovićevoj ulici, a završni skup Marša održao se na Europskom trgu u Zagrebu. Marš za znanost održan je i u Splitu.