U fokusu

Zar je trudnoća bolest?

HZZO: I. S. nakon oplodnje nije bila radno sposobna

HZZO zaključuje kako I. S. nije bila radno sposobna jer joj je liječnik nakon umjetne oplodnje preporučio mirovanje. Dvadeset dana od novog zapošljavanja potvrđena joj je trudnoća, a rješenjem iz veljače ove godine HZZO u Rijeci joj ukida pravo na trudničko bolovanje i naknadu plaće jer je prilikom zapošljavanja, deset dana od postupka oplodnje, kažu, bila “nesposobna za zapošljavanje”. Dijagnoza – trudnoća.

HZZO: I. S. nakon oplodnje nije bila radno sposobna

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), koji je 35-godišnjoj trudnoj I. S. iz Rijeke ukinuo pravo na trudničko bolovanje i naknadu plaće tijekom trudnoće, oglasio se jučer, osam dana od upita našeg lista – demantijem na jučer objavljen tekst o ovom slučaju. Podsjetimo, I. S. se, nakon 26 dana provedenih na burzi zbog bivšeg poduzeća koje je otišlo u stečaj, ponovno zaposlila, a u međuvremenu, dok je bila na Zavodu za zapošljavanje, otišla na ranije dogovoreni, prvi dotad, postupak potpomognute oplodnje. Dvadeset dana od novog zapošljavanja potvrđena joj je višeplodna trudnoća, a rješenjem iz veljače ove godine HZZO u Rijeci joj ukida pravo na trudničko bolovanje i naknadu plaće jer je prilikom zapošljavanja, deset dana od postupka oplodnje, kažu, bila “nesposobna za zapošljavanje”. Dijagnoza – trudnoća.

“HZZO ima pravo i obvezu za trajanja statusa osigurane osobe provjeravati postojanje okolnosti na osnovi kojih je prijava podnesena, odnosno na osnovi kojih je osobi priznat status osigurane osobe. Ako se u postupku provjere postojanja okolnosti i istinitosti činjenica temeljem kojih je podnesena prijava na obvezno zdravstveno osiguranje utvrdi nepostojanje okolnosti za stjecanje statusa prema zakonskoj osnovi osiguranja za koju je prijava podnesena, odnosno ako se utvrdi da je prijava utemeljena na neistinitim činjenicama, Zavod takvu prijavu neće prihvatiti, odnosno poništiti će tako utvrđen status”, ističu iz “centrale” HZZO-a u Zagrebu. U konkretnom je predmetu, ističu, utvrđeno da gospođa u vrijeme zasnivanja radnog odnosa nije bila sposobna za njegovo zasnivanje. Zaposlila se, vele, 27. studenog 2009., iako već iz nalaza KBC-a Rijeka od 17. 11. 2009. proizlazi da joj je doktor ginekolog preporučio mirovanje nakon provedenog postupka, kažu, “umjetne oplodnje”. Budući da imenovana, zaključuju u HZZO-u u Zagrebu, nije više obvezno osigurana kao osoba u radnom odnosu, nema pravo niti na naknadu plaće zbog bolovanja te shodno tome osiguranici njezin izabrani doktor ne može izdati Izvješće o bolovanju. Drugim riječima, naša je čitateljica proglašena radno nesposobnom, zato što je deset dana prije zapošljavanja bila na postupku potpomognute oplodnje, nakon kojeg joj je preporučeno mirovanje.

“Preporučeno mi je mirovanje, ali na način da ne idem u teretanu, na plivanje ili slično. Mirovanje ne znači da ne mogu raditi svoj posao u administraciji! Osim toga, pozivaju se sada na liječnički nalaz u kojem je potvrđeno samo da je napravljen postupak potpomognute oplodnje, dakle u kojem još nema trudnoće, a prava su mi ukinuli na temelju nalaza o trudnoći”, ističe I. S. napominjući kako je HZZO-u nalaz o provedenom postupku priložila tek naknadno, u žalbenoj dokumentaciji. Kako zaključuje, ona je bila u trenutku postupka zdrava, odnosno problem je bio isključivo muške, suprugove neplodnosti, a preporuka mirovanja svakako nije preporuka prestanka rada.

Kako nam potvrđuje i dr. sc. Ivan Vlastelić, pročelnik Odjela za humanu reprodukciju pri KBC-u Rijeka, na kojem je I. S. i napravljen postupak, preporuka mirovanja nakon postupka, pogotovo ako je riječ o muškoj neplodnosti, i potpuno zdravoj ženi, znači da se žena ne smije prenaprezati, odlaziti u saunu i slično. To nipošto, ističe dr. Vlastelić, ne znači da je žena radno nesposobna, a pogotovo za obavljanje administrativnih poslova, kao što je u ovom slučaju riječ.

Slučajem će se, kako najavljuje, pozabaviti i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Gordana Lukač-Koritnik, nakon što se upozna sa svim detaljima.

Sličnih situacija bilo je i ranije

Jučer se oglasila još jedna Riječanka kojoj je HZZO u Rijeci, kako nam je kazala, također poništio trudničko bolovanje i pravo na naknadu, jer se zaposlila u trenutku kad je, a da to nije još ni znala, bila trudna 20 dana.

“Status zaposlene osobe ukinuli su mi zbog normalne, zdrave trudnoće, kao ‘dijagnozu’ navodeći trudnoću. Zar je trudnoća bolest zbog koje se žena ne može zaposliti, iako joj zakon dopušta raditi 42 dana do termina poroda!? Niti jedan školovani liječnik, pa tako ni onaj u HZZO-u, ne bi smio trudnoću smatrati okolnošću zbog koje je žena nesposobna za zapošljavanje”, kaže Riječanka, po struci pravnica, kojoj je HZZO ipak, prije dva tjedna, nakon dvije njene žalbe, ipak poništio svoje rješenje, i priznao pravo na naknadu. “Trudna se žena ima pravo zaposliti i raditi, a onda, kad joj liječnik to preporuči, otići na trudničko bolovanje”, zaključuje Riječanka koja je pobijedila HZZO-ovu administraciju.

Pomoć Riječankama na 315-020

Svoju pomoć trudnici I. S., ali i ostalima koje su se našle u sličnoj situaciji, jučer je preko našeg lista ponudio Centar za primarnu pravnu pomoć ženama u Rijeci, koji im može osigurati i besplatnog odvjetnika u slučaju pokretanja pravnog spora. Zainteresirane trudnice javiti se mogu, iza 16 sati radnim danom, na broj 315-020.