U fokusu

referendumi referendumi referendumi

Iako je čas za, slovenski ‘obiteljaši’ stavili bračnu jednakost na čekanje

Iako je čas za, slovenski ‘obiteljaši’ stavili bračnu jednakost na čekanje

Građani i građanke Slovenije danas su na referendumu odbacili/e zakon koji istospolniim parovima omogućuje sklapanje braka i usvajanje djece, pokazuju privremeni rezultati državnog izbornog povjerenstva.

Protiv zakona glasovalo je 359.528 ili 63 posto birača i biračica, a za 210.967 ili 37 posto, pokazuju rezultati nakon prebrojanih 96 posto listića.

To znači da zakon koji je parlament usvojio proljetos neće stupiti na snagu, jer se protiv njega na referendumu izjasnila većina i više od petine svih upisanih birača i biračica.

Osim toga parlament i vlada se o sličnom zakonskom rješenju ne mogu izjašnjavati idućih godinu dana.

Građani i građanke Slovenije su na referendumu slličan zakonski prijedlog već odbili prije tri godine.

Podsjetimo, slovenski parlament je 3. ožujka uvjerljivom većinom prihvatio novi zakon o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima kojim se istospolni parovi u svojim pravima u potpunosti izjednačuju s heteroseksualnima, prenose mediji.

No, nije trebalo dugo čekati na uzbunu koalicije konzervativnih udruga Za otroke gre koja je potom predala u parlament peticiju s više od 80.000 potpisa za održavanje referenduma o zakonu o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima. Sve to uz već viđeni scenarij i snažnu potporu Katoličke crkve. Stoga, liberalna zakonska regulativa nije stigla niti zaživjeti jer su konzervativci odmah zatražili ocijenu ustavnosti.

Krajem listopada tamošnji Ustavni sud je donijeo odluku da će se građani i građanke krajem godine na referendumu izjašnjavati o pravu istospolnih parova na vjenčanje pred matičarem i usvajanje djece. Za referendum je bilo četvero članova i jedna članica Suda, a četiri sutkinje i jedan sudac protiv.

U obrazloženju odluke stoji kako Ustavni sud nije razmotrio usklađenost postojećeg Zakona o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima s Ustavom, nego su odlučili samo o pitanju predlagatelja je li referendum o izmjenama i dopunama dotičnog zakona dopušten.