U fokusu

Program obilježavanja 17. svibnja

IDAHOT u BIH: Podrška je ključna za ravnopravnost

IDAHOT u BIH: Podrška je ključna za ravnopravnost

Od 2005. godine, 17. svibanj se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT). Ovaj dan se obilježava u više od 130 zemalja u svijetu, a službeno su ga priznale mnoge zemlje, kao i Europski parlament. Dana 17. svibnja 1990. godine, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je skinula homoseksualnost s liste mentalnih bolesti.

IDAHOT je podsjetnik na važnost LGBTI ljudskih prava diljem svijeta. Taj dan je također povod održavanja mnogih različitih akcija koje ukazuju na diskriminaciju i nasilje s kojima se LGBTI osobe svakodnevno suočavaju.

LGBTI osobe čine oko 10% stanovništva svake zemlje, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Ipak, LGBTI građani_ke najčešće ostaju potpuno nevidljivi/e u društvu zbog nasilja, straha, isključenosti i diskriminacije koju trpe. U protekle tri godine, Bosna i Hercegovina i njeni entiteti počeli su raditi na suzbijanju homofobije i transfobije, ali u pitanju su tek osnovne mjere kojima bi se unaprijedio položaj LGBTI osoba. Nažalost, većina ovih mjera još uvijek je koncentrirana isključivo na borbu protiv nasilja i diskriminacije, te se nije radilo na zakonodavnim rješenjima i programima kojima bi se osigurala de facto ravnopravnost LGBTI bh. građana/ki s njihovim cisrodnim i heteroseksualnim sugrađanima_kama.

“Ovogodišnja globalna tema IDAHOT-a se oslanja na važnost i potrebu pružanja podrške lezbijkama, gej muškarcima, biseksualnim, trans i interspolnim osobama od strane institucija, te naših saveznika_ca, podržavatelja_ica, prijatelja_ica. Važnost podrške i važnost zajedničke borbe je krucijalna za ravnopravnost i bolji status svih nas. Potrebno je jačati savezništva kako bismo se zajedno borili protiv sveprisutnijeg nasilja. Zajedno možemo doprinijeti više”, poručuju organizatori_ice. 

“Podržimo jedni druge! Ujedinimo se u zajedničkim naporima i borbi za bolji status svih građana_ki u ovom društvu”, dodaju. 

Program možete pogledati ovdje.